Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тъмнокожа Клеопатра в нов сериал на Netflix предизвика вълна от възмущение (ВИДЕО)

20 април 2023, 17:00 часа

Нов сериал на Netflix за Клеопатра с тъмнокожа актриса в главната роля предизвика вълна от възмущение в Египет. Адвокат дори е завел дело срещу продукцията със заглавие "Африканските кралици: Кралица Клеопатра" ("African Queens: Queen Cleopatra") за нарушаване на медийни права и заплаха за "изтриване на египетската идентичност". Топ археолог пък настоява, че Клеопатра е била "със светла кожа, не с тъмна".

Според продуцентите на сериала обаче корените на Клеопатра са доста спорни, а актрисата Адел Джеймс, която изпълнява главната роля, коментира под пост в Twitter с критики към продукцията: "Ако не ви допада кастингът, не гледайте сериала".

Клеопатра е родена в египетския град Александрия през 69 г. пр. Хр. Тя наследява баща си Птолемей XII през 51 г. и управлява до смъртта си през 30 г. пр. Хр. След това Египет попада под римско владение. Идентичността на майката на Клеопатра не е ясна, но според историците най-вероятно корените ѝ са от Египет или друга част на Африка.

Според BBC, още през февруари от копродуцентската компания на сериала - Tudum, са обяснили избора на Адел Джеймс (която е от смесена раса) за главната роля като "съгласие с многовековните спорове за расата на Клеопатра".

Изпълнителен продуцент на "Африканските кралици: Кралица Клеопатра" е съпругата на Уил Смит - Джейда Пинкет Смит. Тя е и разказвачът в сериала. Още преди скандалът да се разрази, Смит споделя следното: "Не виждаме и не чуваме често истории за тъмнокожи кралици и това беше много важно за мен, както и за дъщеря ми и като цяло за нашата общност - да научим повече за тези истории, защото всъщност те са много."

Когато трейлърът на сериала се появи обаче, множество египтяни се възмутиха и заклеймиха образа на Клеопатра. Ето го и самия клип. Дали е скандален преценете сами:

ОЩЕ: В Древен Египет имало повече от една Клеопатра

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес