Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Създадоха първата кукла Барби със Синдром на Даун

26 април 2023, 09:20 часа
Реклама

Компанията за играчки "Мател" показа първата си кукла Барби, която представлява човек със Синдрома на Даун.

"Мател" си сътрудничи с Националното дружество за синдрома на Даун (НДСД), за да създаде Барби и да "гарантира, че куклата точно представя човек с този синдром", заявиха от компанията. Дизайнът на новата Барби е направен под ръководството на НДСД. В допълнение към изобразяването на някои физически характеристики на човек със Синдром на Даун, дрехите и аксесоарите на Барби носят специално значение, предава Асошиейтед прес.

Синьото и жълтото на роклята на куклата, придружени от пеперуди, представляват символи и цветове, свързани с информираността за синдрома на Даун. А трите шеврона на колието на Барби символизират това, че хората с този синдром имат три копия на 21-вата си хромозома, казват от "Мател". Освен това Барби носи ортопедични обувки за глезените, които някои деца със Синдром на Даун използват, пише БТА.

Снимка: Mattel

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията Синдромът на Даун е "най-често срещаното хромозомно състояние", диагностицирано в САЩ днес. Всяка година в страната се раждат около 6000 бебета с Даун, казват от ЦКПЗ.

Новата кукла Барби е част от линията Fashionistas 2023 на "Мател", която има за цел да увеличи разнообразието и приобщаването. Предишните кукли, които са били представени в линията Fashionistas, включват кукла Кен с протеза на крака, Барби със слухови апарати и кукли със заболяване на кожата, наречено витилиго.

Снимка: Mattel

ОЩЕ: Victoria's Secret нае модел със синдрома на Даун (ВИДЕО)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес