Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отстраниха Жерар Депардийо от Националния орден на Квебек

14 декември 2023, 13:15 часа

Френският актьор Жерар Депардийо беше отстранен от Националния орден на Квебек от министър-председателя на френскоговорящата канадска провинция заради "шокиращи" изказвания за жени, излъчени в репортаж.

"Скандалните изказвания на Депардийо пред камера шокираха международната публика и то основателно. Поведението му петни репутацията на членовете на Националния орден на Квебек. Затова взех решението да наредя незабавно отстраняване от Ордена", каза премиерът на Квебек Франсоа Лего в свое обръщение.

Обвиненията към Депардийо

Още: "Казах му НЕ, но той продължи да ме опипва": Жерар Депардийо с ново обвинение

През декември телевизионният канал "France 2" излъчи кадри, заснети пет години по-рано в Северна Корея. На тях актьорът прави серия женомразски забележки, придружени с обиди, по адрес на жени, включително и към малко момиче.

Снимка: Getty Images

Депардийо вече е обвинен в изнасилване. В средата на септември беше подадена още една жалба срещу актьора за сексуално насилие по време на снимки през 2007 г. Депардийо отрича всички обвинения.

Още: Нов удар по Жерар Депардийо: Актриса разказа как е нападал жени, за да се възбужда

Това е първият случай, в който съветът към Националния орден на Квебек препоръчва отстраняване на свой член. Орденът е основан през 1984 г. и е най-престижното отличие на канадската провинция. Жерар Депардийо беше обявен за кавалер на ордена през 2002 г., припомня БТА.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес