Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е принцеса Мария от "Войната на буквите"? Запознайте се с Климентина Фърцова

10 февруари 2023, 07:25 часа

Новият български сериал "Войната на буквите" привлече вниманието на българската публика през последните седмици. Критикувана от едни, обожавана от други, поредицата проследява един от най-значимите периоди в българската история - управлението на цар Симеон и на сина му Петър. И разбира се, зараждащата се писменост в България.

Безспорно един от най-ярките образи в сериала е този на византийската принцеса Мария. Тя бързо стана любимка на мъжката част от аудиторията.

Коя актриса играе ролята на принцеса Мария?

Това е Климентина Фърцова. Тя е родена е на 10 април 1998 г. в София.

През 2021 г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ при проф. Пламен Марков. Нейни състуденти са Йордан Куманов, Вартан Алексанян, Мелин Ердинч, Теона Димова, Владимир Солаков и други.

Климентина Фърцова: Винаги съм си падала по по-дръзките, буйни персонажи

Климентина е част от трупата на Драматичния театър в Пловдив. Тя е известна с ролята си на Холи Голайтли в представлението „Закуска в Тифани“ на Труман Капоти под режисурата на Диана Добрева. Играе и в другите постановки на театъра – „Уют“ на Камен Донев, „Коприна“ по романа на Алесандро Барико, „Солунските съзаклятници“ от Георги Данаилов и „Отблизо“ от Патрик Марбър.

Фърцова е известна с ролите си на Лиза в българския игрален филм „Голата истина за група Жигули“ на режисьора Виктор Божинов, и на Радост в българския драматичен сериал „Белези“, излъчен по bTV.

През юли 2022 г. се превъплъщава в ролята на Ирина Лакапина (наричана принцеса Мария) в българския исторически сериал „Войната на буквите“

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес