Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо компютрите са по-добри от книгите? Отговорът на Бил Гейтс през 1992 г. (ВИДЕО)

06 септември 2024, 09:51 часа • 1636 прочитания

Съвременното общество отдавна спори дали компютрите - с огромните си възможности, които ни дава, не ни отнемат удоволствието от книгите. Споровете за това колко трябва да четат младите и колко време отделят пред екраните е безкраен и най-вероятно никога няма да намери своя окончателен отговор.

Видео от 1992 г. обаче дава интересен поглед върху мнението на Бил Гейтс - един от основните "виновници" да живеем в настоящите информационни времена. Запитан по време на интервю с какво компютрите са по-добри от книгите от една видимо скептична журналистка, Гейтс все пак запазва спокойствие и се опитва да обясни съвсем ясно.

Още: НСИ обяви колко книги са издадени през 2023 г., средният тираж е под 800

С какво компютрите са по-добри от книгите?

- Какво могат компютрите, което книгите не могат? Не е ли това най-добрият интерактивен процес - да седнеш и да четеш книга? - пита дамата. А Бил Гейтс отговаря:

- Не, не е. Изобщо не е. Няма как да научите нещо за музикален инструмент, ако само го гледате.

- Е, започвате да го слушате тогава - упорства журналистката.

- Не, може би бихте искали да прочетете повече, да го посочите и да го чуете как звучи. Може би да посочите към точно определена струна, за да разберете точно тя как звучи. Или да кажем, че изучавате човешкото тяло. Може би бихте искали да увеличите на определна зона, да видите анимация, за да разберете как функционира. Или пък да кажем химията - ако искате да видите как точно се свързват съединенията.

Така че идеята е, че имаме възможността да вземем текст и снимки, звуци, анимации и да ги гледаме заедно на едно място. Така можем да се движим в собствен ритъм, да научим повече детайли, да прескочим нещо, да накараме компютъра да ни "препита", за да видим дали действително сме разбрали прочетеното. Това е много по-висока степен на интеракция от тази, която ни дава книгата.

Още: След 5 години: Бил Гейтс разкри как точно изкуственият интелект ще промени живота ни (ВИДЕО)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес