Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Супервойниците с изкуствен интелект вече не са просто фантазия (ВИДЕО)

18 юли 2024, 07:30 часа • 3354 прочитания

Докато денят бавно се превръща в нощ, американските войници от спецчастите се чувстват все по-тревожни. Те са в гъсто населения градски център на политически нестабилен регион и местните действат все по-оживено през последните дни. Разузнаването предполага, че нивото на заплаха в града е високо, но подробностите са неясни и екипът трябва да се държи сдържано - престрелка може да привлече вниманието на враждебни елементи. За да оценят потенциалните заплахи, американците решават да действат по-предпазливо. Отказвайки се от крещящо тактическо оборудване, за да се слее с тълпата, операторът излиза на главната улица на района, за да огледа.

С едно натискане на бутон войникът вижда... всичко. Сложен набор от сензори, прикрепени към неговия шлемов дисплей, започва да сканира света около него. Език на тялото, сърдечен ритъм, изражение на лицето и дори откъси от разговори на местни диалекти - данните се събират незабавно и се прехвърлят към суперкомпютър в раницата за обработка с помощта на софтуерен модул с изкуствен интелект. Информацията се анализира, организира и извежда обратно на главния дисплей. Оценката, получена от тактическия невроасистент на военния, е, че в града се провеждат редица сезонни събития и повечето минувачи са развълнувани и енергични, което означава, че заплахата за екипа е минимална. Кризата е избегната поне за момента.

Това е един от многото потенциални сценарии, които служители на министерството на отбраната на САЩ многократно са представяли през последните години, когато обсъждат бъдещето на американските специални сили, натоварени да противодействат на най-сложните заплахи в света. Военни експерти и писатели на научна фантастика може да си представят бъдеще на война, базирано на мозъчни импланти и стимуланти или задвижвани брони като в "Звездни рейнджъри", но според Командването на специалните операции на САЩ (SOCOM), следващото поколение войни ще се води (и ще бъде спечелено) благодарение на сравнително простата концепция за "хипероборудван оператор" (HEO).

Още: Проблемът с F-16 за Украйна напомня на кризата с танковете Abrams

Повече интелигентност, по-малко сила

Идеята беше представена за първи път на обществеността през 2019 г. в статия от Joint Acquisition Task Force (JATF) за списание SmallWars и е програма-наследник на проекта за роботизирания екзоскелет TacticalAssaultLight Operator Suit (TALOS), който стартира през 2013 г. с цел оборудването на специалните сили с така наречените костюми "Железен човек". Вдъхновен от смъртта на морски пехотинец по време на операция за спасяване на заложници в Афганистан през 2012 г., TALOS е проектиран да подобри оцеляването на войниците в битка, като ги направи практически неуязвими за огън с малокалибрени и малки стрелкови оръжия, благодарение на допълнителни слоеве сложна броня, най-новата стъпка от години. Въпреки че проектът TALOS беше спрян през 2019 г. поради проблеми с интегрирането на различни системи в едно сплотено цяло, поуките, научени от програмата, направиха концепцията HEO естествен наследник.

Основната цел е проста: да се даде на бойците "когнитивно превъзходство" на бойното поле или "способността да доминират в ситуация, като вземат информирани решения по-бързо от врага". Вместо да предоставят на американските специални сили физическото предимство на бронежилетки от следващо поколение и революционни оръжия, бъдещите войници ще влязат в битка с технология, предназначена да подобри тяхната осведоменост за ситуацията и вземането на решения на по-високо ниво от врага. Бившият пилот на изтребител и полковник от военновъздушните сили Джон Бойд предложи т. нар. "примка OODA“ (наблюдавай, ориентирай, решавай, действай) като основен модел. Концепцията HEO има за цел да използва технология за "компресиране" на този цикъл до точката, в която войниците са буквално по-умни и по-бързи от врага.

За да се постигне това, концепцията заменя силовата броня в сърцето на проекта TALOS с модерно комуникационно оборудване с надеждни сензори, базирани на усъвършенствана компютърна архитектура, което позволява на оператора да събира необходимите данни и да ги конвертира в полезна информация, използвайки прост интерфейс в под формата на дисплей, монтиран на главата. Това може да се прави дори в отдалечени райони, където традиционните комуникационни мрежи може да не са налични. 

Още: С нов боен ледоразбивач Русия се готви за господство в Арктика (ВИДЕО)

Влезте в сивата зона

И така, как всъщност изглежда HEO днес, пет години след като концепцията беше въведена в тактическия лексикон на американската армия? Предвид чувствителния (и донякъде условен) характер на въпроса, все още има малко налични подробности и служителите на SOCOM остават мълчаливи относно процеса. Сценарият и концепцията, към които се стреми HEO, са "еволюирали" от това, което длъжностните лица описват на репортерите в началото на програмата. Наистина, вместо да подсилва войници, разположени в зони на активни бойни действия, SOCOM предвижда нещо повече от оператор в цивилно облекло, събиращ информация и оценяващ ситуацията на оживен градски булевард през окуляр като Google Glass - с други думи, повече от същото, по-скоро като Джеймс Бонд от Тони Старк.

Наскоро актуализираното публично издание на SOCOM, общо искане за предложения за изследвания и разработки от отбранителната индустрия, описва подробно ангажимента на JATF към напреднали технологии, предназначени да подобрят ситуационната осведоменост. Те включват: способности за събиране на информация, наблюдение и разузнаване без значителен персонал и мрежови ресурси; сложни сензори, способни да разчитат състояние на ириса, изражение на лицето, анатомични параметри, жестове, походка, сърдечен ритъм, електромагнитни сигнали, дезоксирибонуклеинова киселина [ДНК] и микробиома; комуникационни системи с ниска видимост; и визуализация на данни, позволяваща на [операторите] да получават и анализират мрежова информация, използвайки комуникационни, компютърни и сензорни системи. Накратко, HEO са проектирани като системи, които позволяват непрекъснато събиране на данни в реално време и преобразувани в полезна информация, която може да спаси животи в несигурна ситуация.

Още: Изкуствен интелект разпознава пияните зад волана

Граничен случай

Да си представиш набор от желани възможности е едно, но да ги създадеш в действителност е съвсем друго. През последните няколко години усилията на HEO са се съсредоточили върху три основни области на експерименталната технология: усещане и усъвършенствани изчисления, архитектура и анализ и езиков превод.

Терминът "тъч и периферно изчисление" се отнася не само до събирането и обработката на данни от различни източници, но и до специализираната изчислителна мощност, необходима на войниците не само за работа "на предела", но и за действително управление на ИИ-активиран софтуер, който ще формира основата на HEO.

Новите технологии и решения в областта на изкуствения интелект/машинното обучение изискват специализиран изчислителен хардуер, тъй като традиционните базирани на CPU (клавиатура) устройства не са достатъчни. Затова стремежът е да се създаде преносимо устройство с GPU, двигател за невронна обработка и/или тензорен процесор. Това ще осигури необходимата платформа за използване на напреднали технологии като езиков превод и други решения, дори когато няма налична облачна услуга. Тази изчислителна мощност формира основата за елемента архитектура и анализ, фокусиран върху бързото оценяване и представяне на данни на войниците на терен. Екипът е разработил "гъвкава [системна] архитектура, която интегрира данни от множество източници и видове медии" в лесно смилаем формат, който позволява на операторите да ги оценят и да действат спрямо ситуацията.

Що се отнася до езиковия превод, не се изисква обяснение. SOCOM вярва, че "преди каквито и да било военни действия, ясната комуникация може да извърви дълъг път към развитието на дългосрочни взаимоотношения". С други думи, добре е да разбираш всичко, което се говори навсякъде по света.

Според C4ISRNet, в съответствие с тези експериментални технологични насоки, SOCOM се фокусира върху шест основни области на разработване на продукти:

  • "носен на тялото операторски пакет", който включва както сензори, така и процесорна мощност на бордовия компютър
  • ресурси за разработка на приложения
  • уникална, независима от задачите системна архитектура
  • интерфейс човек-машина под формата на цифров дисплей на предния панел
  • продукт, наречен "внедряване на информация", който вероятно включва визуално представяне на данни
  • комуникации извън линията на видимост (BLoS), за да поддържат войниците във връзка с командирите (и помежду си) при липса на сателитен сигнал

През 2021 г. SOCOM обяви, че два продукта — комуникационната система BLoS и неуточнен "инструмент за интегрирана ситуационна осведоменост" — се преместват в списъка на официалните програми. Системата BLoS се състои от "подвижно антенно устройство за подобряване на функционалността" на възлите на командването на специалните сили, семейство от модерни сателитни комуникационни системи.

Инструментът за ситуационна осведоменост, известен като SEEKER, е приложение, което позволява да повишите нивото си на ситуационна осведоменост, като по този начин можете да избирате действия въз основа на по-голямата картина, а не само на непосредствено очевидния проблем. Не е ясно дали последното е свързано с проекта за "автоматизиран анализ", който екипът стартира през 2020 г. с цел да предостави на операторите автономен ИИ асистент.

Освен това има система за "визуален превод", предназначена да конвертира данни на чужд език в разбираем английски в реално време. Системата, известна като Versatile Intelligent Translation Assistant (VITA), е способна както на визуален, така и на гласов превод и SOCOM я счита за "най-зрялата" от всички експериментални технологии на JATF. VITA предоставя на американските специални сили "възможности за висококачествен превод, без да е обвързан с облачни услуги и местни преводачи, което значително намалява рисковете и логистичните разходи, като същевременно увеличава оперативния обхват. По време на тестването VITA успешно демонстрира възможности за превод от китайски на руски, украински и мандарин, като системата вече е тествана на два пъти в операции на терен. Според искането за бюджет на SOCOM за финансовата 2025 г., публикувано през март, екипът все още работи върху създаването на монтирани на главата сензори и монтиран на главата дисплей, за да вижда войникът всичко веднага.

Още: New York Times: В Украйна се създава оръжието на бъдещето - роботите убийци

Работа на терен

За американските военни плановици концепцията HEO представлява истински интерес: според една оценка, успешното внедряване на системата може да увеличи живота на войниците в сравнение с допълнителната броня като част от програмата TALOS. Но както при други потенциално революционни технологични проекти, възможно е HEO в крайна сметка да остане мечта на научната фантастика, която се срива под тежестта на собствената си техническа сложност. В допълнение, няма гаранция, че войниците незабавно ще възприемат новата технология: VITA, въпреки че показва обещаващи оперативни възможности, други продукти на HEO може да не са достатъчно интуитивни, за да осигурят реална помощ на терен, и просто ще се превърнат в още едно неясно ново бреме за тях.

Може би, както при TALOS, перспективата за тактически ИИ асистент по линията на Jarvis на Тони Старк може да е твърде амбициозна за военните инженери, за да я реализират под някаква форма на напълно оформена технология. Но дори ако проектът HEO се ограничи, да речем, до внедряването на езиковия преводач VITA, той все още значително ще разшири възможностите на войниците на специални сили, разположени в чужбина. Денят бавно отстъпва място на нощта, но американските командоси вече са станали негови господари и благодарение на HEO ще бъде така във всички бъдещи конфликти.

Още: Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

Източник: The Wired

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес