Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руската армия се снабдява със Starlink през черния пазар: WSJ разкрива как

09 април 2024, 13:49 часа
Реклама

Руските войски в Украйна продължават да получават сателитни терминали Starlink чрез сенчести вериги за доставки и посредници, а на компанията собственик - SpaceX на Илон Мъск - не е спряла тези устройства. Това съобщи Wall Street Journal в свой материал от 9 април.

Припомняме, че през февруари 2024 г. стана публично известно как руската армия използва терминали на Starlink, което улеснява военните ѝ действия в Украйна. Украинското разузнаване публикува прехванат разговор между руски войници, комуникиращи помежду си за инсталирането на системата. Илон Мъск отрече - според него нямало "нито един" косвено или пряко продаден на Руската федерация терминал на Starlink.

Още: Сериозни данни: Русия има Starlink, Мъск отрича (ВИДЕО)

Москва официално не разрешава използването на Starlink на своя територия, опасявайки се, че това ще подкопае строгия ѝ контрол върху информационното пространство.

Хардуер от eBay - контрабанда в Русия

Според WSJ руски посредници купуват хардуер за Starlink в онлайн платформи за търговия на дребно, включително eBay, в САЩ или на черния пазар в Централна Азия, Дубай или Югоизточна Азия. Впоследствие те контрабандно пренасят оборудването в Руската федерация.

Още: Украинското разузнаване разкри откъде точно Русия купува Starlink (ВИДЕО)

След това руски доброволци доставят терминали Starlink на войските, които се сражават в Украйна. Така руските сили получават огромен ресурс за комуникация и контрол на дронове.

Снимка: Getty Images

SpaceX и преди се е обявявала против всякаква военна употреба на оборудването си. Компанията има възможност да "огражда" своите устройства, като по този начин ги прави недостъпни на определени места.

Разследването на WSJ разкрива, че руските крайни потребители се свързват със Starlink чрез функцията за роуминг, след като дилърите го регистрират в страни, където Starlink е разрешен.

Руските дилъри на Starlink също така твърдят, че Крим или окупираните от Русия територии на Украйна вече не са геозащитени, което позволява на руските войски да използват устройствата, пише изданието. SpaceX започна да предоставя терминалите Starlink на Украйна малко след пълномащабното руско нахлуване през февруари 2022 г. През есента на 2023 г. стана ясно как Илон Мъск е забранил на украинската армия да ползва Starlink за атака срещу Крим, целяща удар по Руския черноморски флот.

По-късно Мъск потвърди, че е получил искане от Киев да активира Starlink "чак до Севастопол" с "очевидното намерение да потопи по-голямата част от руския флот на котва". Милиардерът обаче заяви, че системата никога не е била активна там по начало. "Ако се бях съгласил с искането им, SpaceX щеше да бъде недвусмислено съучастник в голям акт на война и ескалация на конфликта", твърдеше бизнесменът по онова време.

Още: Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Първият помощник-министър на отбраната на САЩ по въпросите на космическата политика Джон Плъм заяви пред вестника, че Вашингтон работи с Киев и SpaceX, за да сложи край на използването на терминалите от Русия на фронта.

Starlink е попаднал и в подкрепяните от Русия бунтовници в Судан

Хардуерът на Starlink също така е попаднал в ръцете на суданската бунтовническа групировка, наречена Сили за бърза подкрепа, която е подкрепяна от руската наемническа група "Вагнер".

Още: Демократи в САЩ питат как така Русия има Starlink, разследват компания на Мъск

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес