Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия забрани на руските комунисти да протестират срещу блокирането на YouTube, те пощуряха

26 септември 2024, 12:51 часа • 1815 прочитания

Местните власти в Новосибирск не разрешиха провеждането на протестно шествие срещу блокирането на YouTube в Русия. Причината - шествието щяло да представлява "подстрекаване към расова омраза" и "разпространение на фалшификати за СВО" (СВО - специална военна операция, гнусното име, налагано от режима на издирвания от Трибунала в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин).

Искането за протестно шествие е не на кого да е, а на Руската комунистическа партия (РКП) - и тя "гордо" разказва за неволите относно искането в официалния си канал в Телеграм. РКП внася искане за провеждане на протест на 13 септември, но на 17 септември получава отказ, който е обжалван и на 25 септември вече отказът е окончателен: "Примирете се": От днес качеството на YouTube в Русия ще бъде сведено до минимум

Защо? Местните власти обясняват, че YouTube "е една от ключовите платформи за разпространение на фейкове за хода на "специалната военна операция", които дискредитират руските въоръжени сили". Цитиран е член 29 от Конституцията на Руската федерация за забрана на пропагандата на социална, расова, национална или религиозна омраза и вражда като причина за отказ.

Още: Правителството блокира мой клип за Пеевски: Прочулият се покрай Алексей Петров влогър Станислав Цанов

Има и параграф, с който YouTube се обвързва с компанията-майка на Facebook и Instagram - Мета. Според него, Meta е призната за екстремистка организация в Руската федерация, въпреки че Meta и YouTube не са свързани помежду си.

Руските комунисти с цял тон критики заради YouTube

Уникалното в съобщението на новината за отказа извън това, че точно руските комунисти си мечтаят за YouTube в Русия, е следното - техните аргументи и критики против цензурата: Целият отказ е измислица по темата, че YouTube е много съмнителна информационна платформа, която все още не е достигнала нивото на Facebook и Instagram, забранени в Русия, но вече, според Роскомнадзор, YouTube станал основният разпространител на фалшификати за действията на руските въоръжени сили. Ние кой член на закона нарушаваме, като искаме протест, питат руските комунисти и добавят - а Телеграм защо е разрешен, след като "днес има почти всички същите руски либерални и украински ресурси, които имат свои собствени акаунти в YouTube и всъщност дублиране на съответното съдържание? 122 милиарда рубли от руския държавен бюджет не стигат на Соловьов и Скабеева и не може да се разчита на "5 минути, часове и цели вечери на омраза"? (бел .ред. - Владимир Соловьов и Олга Скабеева са най-известните руски телевизионни водещи-пропагандисти, със санкции от ЕС за лъжите си в подкрепа на Путин и водената от него война в Украйна) Според руския федерален закон № 54 за митингите държавният орган, към който гражданите се обръщат с уведомление за публично действие, няма право да откаже одобрение на събитието поради несъответствие между целите на действието и каквото и да било друго. Отказът може да се отнася само за мястото и самия заявител на действието (чл. 12, част 3)".

Руските комунисти се заканват и, че ще обжалват отказа в съда.

Още: Да гледаш YouTube в Русия - мисия почти невъзможна (ВИДЕО)

Междувременно "Роскомнадзор" поиска от Apple да блокира 25 приложения за VPN за YouTube в App Store. Apple обаче направи повече - блокира 98 такива приложения. Съответно, за да гледаш YouTube в Русия, трябва да си Путин.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес