Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов метод за дактилоскопия: светещи отпечатъци

22 октомври 2015, 10:32 часа

Когато австралийският учен д-р Кан Лиан бил обран, полицията се опитала да открие в дома му пръстови отпечатъци на престъпниците, но не намерила нищо.

Реклама

Като наблюдавал тази процедура, докторът разбрал, че прашецът, използван за дактилоскопия, не е много ефективен, и изобретил кардинално нов метод за откриване на отпечатъци.

Лиан, съвместно с учени от Австралийското държавно обединение за научни и промишлени изследвания, разработил течност, която при попадане на мястото на отпечатъка започва да свети със зелена неонова светлина.

Тридесет минути след нанасянето металоорганичните кристали, съдържащи се в течността, се покриват с белтъците, мастните киселини и пептидите, останали в отпечатъците, и така повтарят папиларния модел на пръстите. Светещото копие може да се заснеме и да се използва в криминалния анализ.

Новият метод е много по-бърз и чист от използването на традиционния прах, а кристалите са доста евтини и достъпни. Може дори да се промени химичният разтвор, за да светят отпечатъците в различни цветове.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес