Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

18 април 2024, 14:56 часа

Boston Dynamics представи напълно преработена, електрическа версия на своя хуманоиден робот Atlas. Той надминава човешките представи за движение.

Реклама

Машината пристига само ден след като компанията оттегля хидравличния оригинал. Електрическите мотори не само създават много по-елегантен дизайн на Atlas, но и робот, който е по-силен и по-пъргав, съобщава Techopedia. Електрическият Atlas има много по-широк обхват на движение, което му помага да „надмине човешките възможности“, казват от Boston Dynamics. Както е показано в демонстрационно видео, новият робот може да върти главата и крайниците си по начини, които не са възможни за хората.

Още: НАСА тества змия робот, която ще търси извънземни (ВИДЕО)

Роботът ще се тества в Hyundai

Boston Dynamics също рекламира значителни подобрения в софтуера. Електрическото продължение на Atlas включва нови системи за изкуствен интелект, като компютърно зрение и обучение за подсилване, които им помагат да се адаптират към реална среда. За разлика от хидравличния робот, електрическият Atlas е създаден с мисъл за комерсиализация. Boston Dynamics планира да тества новия дизайн с „малка група“ клиенти през следващите години, включително компанията майка Hyundai. Заводите за производство на автомобили от следващо поколение на корейската корпорация ще служат като „идеална тестова площадка“ за хуманоидния робот, казват от Boston Dynamics.

Докато Boston Dynamics беше пионер, подготвяйки хидравличния Atlas през 2013г., сега е изправен пред множество конкуренти, които изграждат хуманоидни роботи с общо предназначение търговска употреба. Роботът Optimus на Tesla е най-известният пример, но сравнително новодошли като Apollo на Apptronik и Phoenix на Sanctuary AI също са конкуренция.

Още: Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес