Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-загадъчните подводници в света? (СНИМКА)

01 декември 2020, 16:43 часа • 18026 прочитания

Четири свръхсекретни подводници се опита да характеризира експерт от сайта Covert Shores. Те дори нямат публични имена и данните за тях са получени от разузнаването чрез изучаване на спътникови снимки.

Първата в списъка е китайска подводница, която няма рубка (надстройка). Вероятно е спусната на вода през 2019 г., пише H I Sutton.

Тя е практически плоска и почти равна отгоре, според някои мнения е безпилотна. Ако това е така, тя се явява най-големият подводен безпилотен апарат в света. Авторът допуска, че става дума за експериментален модел.

Свръхмалката подводница X-клас от ВМС на Пакистан е втора в списъка. За нея също не е известно много: за първи път се появила на официални снимки след военен парад в Карачи. Изглежда е построена през 2016 г. Възможно е този модел да замени остарелите пакистански подводници Cos.Mo.S MG-110, използвани вече почти 30 г.

Още една малка подводница с дължина 35 м., този път китайско производство, е засечена само веднъж на спътникови снимки през 2014 г. Експертът предполага, че е с електрически или дизелелектрически двигател. Възможно е да се използва за специални операции, брегова охрана или подводен бой.

Последна в списъка е севернокорейската подводница Sinpo-D с дължина едва 16 м. Тя е забелязана на спътникови снимки в секретна севернокорейска корабостроителница. Няма никакви официални съобщения относно разработката и предназначението на подводницата.

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес