Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайски страх от санкции: Huawei разпуска едно от руските си подразделения

19 декември 2022, 14:44 часа • 1220 прочитания

Китайският технологичен гигант Huawei ще разформирова едно от руските си подразделения, съобщи в. „Коммерсант“. Това се случва заради риска от попадане под така наречените "вторични санкции", които Западът предвижда спрямо компании, продължаващи търговските си отношения с Москва.

Според вестника - китайският производител на електроника закрива подразделение за корпоративни продажби на системи за съхранение на данни и телекомуникационно оборудване в Руската федерация. В него работят около 2000 души, които са помолени да се прехвърлят в страните от ОНД или да напуснат.

Huawei обаче запазва центрове за разработване на перспективни технологии в Русия. В тях се разработват технологии за 5G, за обработка и генериране на реч, компютърно зрение, добавена и виртуална реалност, машинно обучение.

Източник на "Коммерсант" съобщава, че от 1 януари Huawei закрива подразделението Enterprise Business Group, което отговаряше за доставката на решения в областта на информационните и комуникационните технологии за корпоративни клиенти.

Компанията запазва дейността си по продажба на потребителска електроника - смартфони, лаптопи и др., и на мобилни услуги в AppGallery в Руската федерация. От Huawei са отказали коментар пред изданието.

ОЩЕ: 11-те олигарси на Путин, които ЕС отказва да санкционира

ОЩЕ: Галъп: 20% от българите искат Русия за икономически партньор, но Западът остава по-привлекателен

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес