Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между сървър и компютър?

22 април 2022, 17:25 часа
Реклама

Сървърът и обикновеният компютър имат много общо. Например, и сървъра и компютъра имат процесор, дънна платка, твърд диск, RAM, корпус, захранване, но ако се задълбочим, разликите ще са доста по-големи. Тези разлики произтичат от факта, че сървърът и персоналният компютър са предназначени за различни цели.

Ако персоналният компютър се използва най-често за всякакви задачи, тогава е необходим сървър за съхранение и обработка на огромно количество данни, за работа с голям брой потребители. Следователно най-важното изискване към сървъра е надеждността. Той трябва да изпълнява задачите си денонощно в продължение на много години, така че контролът на качеството на хардуера на сървъра е много по-висок.

Например процесорите за сървъри могат да работят безпроблемно в продължение на пет години, а процесорите за персонални компютри само три години. В сървърите е въведена корекция на грешки, дублиране на всички елементи, мултипроцесорна поддръжка, добавени са допълнителни сензори за осигуряване на контрол върху различни параметри.

Спецификациите също са различни. Обикновено сървърът има повече ядра, по-голям размер на кеша и възможност за работа с повече RAM. За да бъдем конкретни, най-добрият сървърен процесор поддържа до 1536 GB RAM и има 18 ядра, докато най-добрият процесор за компютър може да се похвали само с 64 GB RAM и 8 ядра. В същото време сървърният процесор е седем пъти по-скъп.

Без да навлизаме в техническите характеристики на всеки тип, ние изброяваме общите характеристики, които ясно показват разликата между сървър и компютър.

1. Мощността е най-очевидната характеристика на сървъра. Броят на процесорите и ядрата в тях, производителността на твърдите дискове, количеството памет и други ресурси определят неговата мощност и скорост. Както при всеки компютър, колкото по-висок е този индикатор за компонентите и колкото по-добра е тяхната съвместимост, толкова по-бързо работи сървърът.

 2. Надеждност - може би най-важната характеристика на сървърите. В крайна сметка всички те са длъжни да гарантират безопасността на важната информация и много от тях са проектирани за непрекъснат режим. Надеждността се постига, от една страна, чрез използване на висококачествени компоненти и ниво на сглобяване (физическа надеждност). От друга страна, стабилността на софтуерния компонент на сървъра.

 3. Мащабираност – възможност за повишаване на производителността чрез разширяване на хардуерни или софтуерни ресурси. Хардуерната мащабираност, която се постига с физически средства - увеличаване броя на процесорите, добавяне на памет и т.н. или замяна на елементи с по-мощни. Софтуерната мащабираност е липсата на повреди и възможността за повишаване на производителността чрез използване на сървърна операционна система. Най-популярната ОС е MS Windows Server 2003/2008.

 4. Управлението е важен аспект, осигуряващ възможност за наблюдение на работата на сървъра и диагностициране на възможни проблеми, както и, ако е необходимо, безпроблемно рестартиране на устройството.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес