Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Google ще трие всички стари и неизползвани профили

22 май 2023, 09:52 часа
Реклама

Американският технологичен гигант Google потвърди намерението си, че ще започне да трие всички потребителски профили, които са неактивни от две или повече години.

Реклама

В официалното съобщение на блога на компанията се подчертава, че това ще влезе в сила с актуализираната политика на Google, а фактическото триене на акаунти ще започне от началото на 2024 година. 

Компанията планира да изпрати множество предупредителни известия до потребителите и да извърши изчистването на неактивни акаунти на етапи.

Целта на промените е да се предотвратят рискове за сигурността и да се противостои на хакерски атаки. От Google посочват, че решението е взето на база на вътрешни констатации, според които по-старите акаунти е по-вероятно да разчитат на "рециклирани" пароли, използвани и на други места.

ОЩЕ: Google стартира чатбот с изкуствен интелект Bard в 180 държави

Оттам посочват също така, че тези стари профили в платформата много често не използват допълнителни мерки за сигурност като двустепенна верификация. Всичко това ги прави по-уязвими към проблеми като фишинг, хакерство и спам.

Новият ход на технологичния гигант идва като надграждане на досегашната ѝ политика. През 2020 г. Google обяви, че съдържанието на потребителите ще бъде изтрито от услуги, които са спрели да използват, но самите акаунти няма да бъдат изтрити.

От компанията уточняват, че новата политика ще засегне само лични профили на потребители, но не и такива на училища или фирми.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес