Цензурата в интернет - къде е България?

5891
Цензурата в интернет - къде е България?
Снимка: iStock

Почти 54% от световното население (4,1 милиарда души) използва интернет. Това е нашият източник за бърза информация, забавления, новини и социални взаимодействия. Но къде в света гражданите могат да се радват на равен и открит достъп до интернет – и дали навсякъде?

Оказва се, че България е доста свободна държава що се отнася до достъпа до интернет.

Американски журналист: Българи са свързани с руската пропаганда в САЩ

Според американския журналист Сет Хетена с рудката пропаганда в САЩ са свързани българи. Хетана каза това пред бТВ. Той е журналист с д...

В ново проучване на специализирания сайт Comparitech, цитирано от БГНЕС, се правят сравнения по държави, за да се установи кои държави налагат най-строгите интернет ограничения и къде гражданите могат да се ползват с най-голяма свобода онлайн. Това включва ограничения или забрани за торенти, порнография, социални медии и VPN и ограничения или тежка цензура на политическите медии. В проучването се оценява всяка държава по пет критерия, като всеки носи по две точки. Една точка се дава ако съдържанието - торенти, порнография, медии, социални медии, VPN мрежи - е ограничено, но достъпно, и две точки, ако е забранено изцяло. Колкото по-висок е резултатът, толкова повече цензура.

Въпреки че обичайните заподозрени заемат първите места, няколко на пръв поглед свободни държави се класират изненадващо високо. При постоянни ограничения и закони нашата онлайн свобода е изложена на по-голям риск от всякога, пишат авторите на проучването.

България получава едва 2 точки от максималните възможни 10. 1 точка се присъжда на страната ни заради частично ограничение на торентите, а другата една точка идва заради свободата на политическите медии. България има еднакъв брой точки с Албания, Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия и Грузия. САЩ също са в тази част от класацията, заради рестрикции на торенти, както и ограничения на медии заради политически материали. Но нашите съседи Гърция и Сърбия са още по-свободни - само с по 1 точка, единствено заради ограничения за торенти.

На първо място с 10 от 10 точки е Северна Корея, където потребителите не могат да използват социални мрежи, да гледат порнографско съдържание, да използват торенти и VPN. А всички политически медии в страната се издават от Корейската централна новинарска агенция.

Путин си направи "руски интернет"

Русия е на път да се сдобие с "Рунет" - самостоятелен интернет, който не е част от световната мрежа и който държавата ще контролира нап...

На второ място е Китай, където VPN, западните социални мрежи са блокирани, а медиите – ограничени. Третото място си поделят три държави – Русия, Туркменистан и Иран, следвани от Беларус, Турция, Оман, ОАЕ и Еритрея на четвърта позиция.

Всяка страна има някаква форма на ограничение по отношение на торент сайтовете, обясняват авторите на проучването. Това често е ограничение в закона за авторското право или при качване на съдържание.

Голям брой страни ограничават медиите по някакъв начин, независимо дали става въпрос за строги санкции за журналисти, които говорят по тема табу или става въпрос за премахване на интернет уебсайтове, които се опитват да публикуват независими новини, отбелязват авторите на проучването.

Канада, Австралия, по-голямата част от европейските страни и някои страни от Южна Америка дават възможност за свободна онлайн реч за журналисти. Някои от държавите с най-тежки ограничения върху медиите са Туркменистан, Северна Корея, Еритрея, Китай и Виетнам.

По-малко от 10% от учениците в селата имат достъп до високоскоростен интернет в училище

"Искам да се обърна към учителите да използват все по-често масивните онлайн курсове." Това каза еврокомисарят Мария Габриел на открива...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Забавни уроци по английски с Disney English в EON Видеотека

А1 е любимата марка на българските потребители в категория „Телекомуникации“ за пореден път

Ученици от 5-и до 12-и клас учат за роботизирани процеси и ESG в Yettel

Смартфони с високи оценки на DXOMARK са с намалени цени на Yettel.bg

Yettel организира дискусия с бизнеса на тема многообразие, равнопоставеност и приобщаване

Yettel е в топ 10 на най-добрите работодатели в страната

Решения за бъдеще: Как Samsung насърчава младите умове на България

Yettel предлага нов смартфон от Xiaomi - Redmi 13 с 50% онлайн намаление за 48 часа

Опознайте България със „100-те национални туристически обекта“ и приложението на Yettel

„РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel“ ще бъде част от младежкия научен фестивал Hello Space

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии