Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ботовете са повече от хората: Настъпи ли смъртният час на интернет?

23 юли 2024, 13:23 часа • 5222 прочитания

Може би не знаете, но преди 7-8 години интернет умря. Или поне така смятат привържениците на конспиративната теория за "мъртвия интернет", според която цялото или почти цялото съдържание в мрежата се създава от ботове. Ситуацията според тях изглежда по следния начин - ботовете имитират бурна човешка дейност и общуват помежду си. Зад всичко това стоят алгоритмите на препоръчителните системи на IT  корпорациите - те заедно с правителството на САЩ поддържат инфлуенсърите на заплата и свеждат взаимодействието с обикновените потребители до минимум, за да манипулират населението на планетата, като формират необходимото обществено мнение преди приемането на репресивни закони или създават илюзия за популярност на своя кандидат преди изборите.

Супервойниците с изкуствен интелект вече не са просто фантазия (ВИДЕО)

Теорията се основава на съмнителни и дори фантастични предположения, но задава правилните въпроси. Все по-често алгоритмите определят какво точно да виждаме в интернет, а съдържанието се създава от ботове и невромрежи. Екипът на getkit.news обяснява как постове, създадени с изкуствен интелект (ИИ) наводняват мрежата, защо една трета от линковете вече са недостъпни и какво може да се направи.

Какво ще се случи с интернет след 6 години?

Още: "Меметата оживяха": Нова невронна мрежа генерира реалистични видеоклипове (ВИДЕО)

Представете си интернет, в който 99% от цялото съдържание е създадено от изкуствен интелект (ИИ). Звучи невероятно, но именно това е прогнозата на копенхагенския институт за изследване на бъдещето за 2030 г. 

Ние вече си имаме работа със странната смесица от ботове и живи хора и понякога е трудно да се разбере кой какъв е. Ботове общуват с ботове, хора общуват с ботове, хора спорят за фейкове, създадени от ботове - всичко това е реалност от съвременния интернет. 

Съдейки по всичко - в интернета на бъдещето наистина ще стане невероятно трудно да се търси и намира достоверен източник на информация. Тъй като невромрежите не могат (или поне засега) да създават нещо истински ново. Те просто преработват вече съществуващата информация и много, много лъжат.

И това е проблем. Експеримент на швейцарски учени от 2023 година показва, че невромрежите представят фейковете много по-убедително от хората, а да се различи текст написан от ChatGPT повечето случаи не е възможно. 

Още: Страната, забранила на инфлуенсърите да парадират с луксозен живот

Снимка: iStock

Най-вероятно в близкото бъдеще разпространението на дезинформацията и разпалването на вражди заради ботовете на изкуствения интелект ще достигне невиждани мащаби. Невромрежите ще започнат да създават и разпространяват фейкове на политици, които ще говорят само това, което искате да чуете. Или пък ще генерират интимни снимки или порно без съгласието на човека заради шантаж с цел да навредят на авторитета. В крайна сметка ботовете, цитиращи своите фейкове могат да станат толкова много, че хората да се почувстват излишни в интернет.

Интересното е, че такъв сценарий е фатален и за самите невромрежи. Ако ботовете станат повече отколкото хората, то езиковите модели ще започна да се учат на текстове един от друг. Поради тази причина качеството на създаваното от тях съдържание ще деградира: обучението от данни, генерирани от други модели ще доведе до натрупването на грешки и преиначавания. В крайна сметка изкуственият интелект ще започне да създава текст, който е напълно лишен от смисъл. Първите признаци на това мрачно бъдеще вече са видими и сега.

Още: Една седмица без социални мрежи: ползите са големи

Какво убива интернет сега

Разбира се интернет е още много далеч от състоянието описано по-горе. Но обемът на неживото, тоест създадено не от човек, съдържание нараства с плашещи темпове. Напълно генерирани от изкуствен интелект потребител на социалната мрежа Quora набира милиони гледания за своите отговори. Служебните ботове на Wikipedia се бият един с друг за справки, точно както реални модератори, а ботовете пропагандисти в САЩ нарочно предизвикват противостояние на противоположни мнения, например за носенето на оръжие, за да поляризират обществото. В Русия ситуацията не е по-добра. Изследване на "Новая Газета. Европа" показва, че през 2023 година 120 000 бота са написали в социалната мрежа "ВКонтакте" над 7 млн. коментари. От тях 73% поддържат властта и действията на руските войски в Украйна. И това е само малка част от случващото се в интернет днес. А ето кои са основните проблеми.

Ботовете са повече от хората

Значителна част от интернет вече е заета не от хора. За последните осем години броят на ботовете сред посетителите на сайтове е около половината. Това не винаги е лошо - например, има "добри" ботове от търсачките, които изучават сайтовете, за да могат да бъдат откривани по-лесно. Но ботовете, свързани със зловредни действия, са много повече и те са навсякъде.

Още: Съдят OpenAI и Microsoft за нарушаване на авторските права на медии

В социалните мрежи ботовете чудесно се правят на хора и разпространяват дезинформация (руските ботове се правеха на американци, недоволни от подкрепата за Украйна), преследват хората и ги крадат, предлагайки им да изпращат пари. В Тик-ток ботовете създават съдържание - от сценария до монтажа на видеото, а в Youtube отдавна съществува пазар на фалшиви гледания. През 2013 г. ботовете в Youtube са били почти, колкото хората. Но шампионът си остава Facebook - само през първата половина на 2022 г. там са блокирани три милиарда фалшиви профили

През 2020 г. Fakespot обяви данни, според които 42% от отзивите в Amazon най-вероятно са оставени от ботове. През лятото на 2023 г. светът се сблъска с първия наплив на ИИ книги. Безсмислени трудове с абсурдни заглавия започнаха да попадат в списъците с бестселъри. Някои от книгите съдържат опасни съвети за здравето.

ИИ-редакторите, в чиито задължения влиза пускането на 200-205 статии седмично, заливат интeрнет с тонове материали, създадени с чат-ботове. Никой не проверява тяхната достоверност и подобни ресурси стават все повече.

До момента компанията NewsGuard е установила 987 сайта на 16 езика, които са създадени с ИИ без човешки контрол. В тяхното съдържание могат да бъдат открити непроверени твърдения, теории на заговора и дезинформация.

Още: Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Освен това търсачките заместват стандартното представяне на линкове с информация, съставена от невромрежата - пред резултата от търсенето (а в някои браузъри и вместо него) се появява, написан от ИИ преразказ на прочетени линкове по търсенето на потребителя. Достоверността и качеството на тази информация често предизвиква съмнения (Google временно е спрял тази функция).

По-лошото е, че тази система отнема трафика на сайтовете и може да се стигне до там, че някои от тях да бъдат закрити, тъй като повечето потребители ще прочетат всичко необходимо в търсачката и няма да преминат към източника на информация.

Снимка: iStock

Още: 5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

ИИ слуз

Африкански деца със странни играчки (играчка от презервативи), хора с невероятни увреждания, животни-мутанти, сиамски близнаци... всичко това може да бъде видяно във Фeйсбук.

Тези изображения се създават от невромрежите и се разпространяват от ботовете без да е указано, че постовете са създадени с помощта на ИИ. Ето защо това се случва - социалните мрежи имат изгода хората да прекарват повече време в тях и за да задържат вниманието им IT-корпорациите са измислили да им предлагат съдържание на профили, за които не са абонирани - т.е. това, което според алгоритъма човек би искал да види. 

По думите на Марк Зукърбърг 30% от постовете във Фейсбук се виждат благодарение на препоръчителната система, а в Инстаграм те са 50%. Подобни алгоритми има в Youtube, в Тик-Ток и в Х. Колкото повече хора взаимодействат с поста - харесват, коментират, препращат - толкова по-интересна за потребителите го смята социалната мрежа. Оказва се, че напълно фалшивото съдържание, създадено от ИИ, лесно става "препоръчително". В голямата си част то се придвижва с усилията на други ботове - постовете са изпълнени с еднотипни и често безсмислени и нелогични коментари, създаващи илюзия за интерес. 

Още: Служителите от Gen Z предпочитат кариерни съвети от ChatGPT, вместо от шефа си

Създателите на ботфермите пълнят социалните мрежи с този боклук не от садизъм, а заради пари - продажба на реклама в социалните мрежи или насочването на аудиторията към т.нар. контент-ферми, линковете на които често се слагат в коментари (ШОК! Звезда бе диагностицирана с адска болест!).

Някои съобщества с ИИ съдържание са свързани - те репостват своите материали и създават цели отпадъчни клъстери. Това явление се нарича "ИИ-слуз", която се разпространява навсякъде.

Снимка: iStock

Още: Руската пропаганда с нов похват за атака срещу истината онлайн

Старото съдържание в интернет "изгнива"

"Всичко, което е попаднало в интернет, остава там завинаги", тази фраза отдавна не е актуална. Сайтовете, създадени преди много години, променят концепцията си или просто престават да се поддържат. По този начин линковете престават да работят.

Статии, видео, книги, отговори на въпроси, форуми, блогове, целия издания - всичко това просто изчезва, отнасяйки със себе си ценна информация. Това се случва удивително лесно - достатъчно е да забравите да обновите регистрацията на домейна. 

38% от уебстраниците, съществували през 2013 г., вече са недостъпни. Повече от половината статии в Уикипедия съдържат поне един линк, който не работи. До 500 хил. от 200 външни линкове в текстовете на The New York Times са мъртви. Колкото по-стар е материалът, толкова повече са неработещите линкове. Загиват линкове и към научни работи на сайтовете на държавни институции и страници в социалните мрежи.

Още: Наградена японска писателка призна, че е написала романа си с изкуствен интелект

Как да спасим интернет

Мнозина си спомнят с носталгия интернета от 90-те години, в които нямаше никакви алгоритмични ленти в социалните мрежи - само форуми и не много сайтове. Но бъдещето на интернет не е задължително да е лошо - ИИ може да бъде ограничен и да се насочи да работи само за добро.  

В съчетание с принципите на Web 3, т.е. децентрализирания интернет, работещ с блокчейн, ИИ може да направи пребиваването ни в мрежата по-безопасно, например - може да ни помогне да намерим най-изгодното предложение в онлайн магазин или най-подходящия линк по търсенето ни, както и да изчисти интернет от "боклука", вкл. и този, създаден от други ботове. За целта ИИ вече използва специалния инструмент SynthID от Google и DeepMind и поставя на изображенията специални невидими водни значи. По тях може не само да се разбере, че картинките са генерирани, но и да се проследи от кого и кога. Премахването на тези знаци не може да стане нито с използването на филтри, нито с промяна на цветовете или намаляване на изображението. В бъдеще подобна система ще може да обхване всички генератори на изображения, но това трябва да бъде направено от самите корпорации. На тях ще им се наложи да разкажат на хората, че в интернет има много фейкове, а също и да обучат потребителите на основни методи за фактчекинг (проверка на фактите).

Още: Революцията ChatGPT: как ни променя изкуственият интелект

Снимка: iStock

Най-важното е ИИ да се развива в ползата на хората, а не на алгоритмите, които носят печалба. Идеи в тази посока вече имаше. OpenAI публично заяви за създаването на универсална етична база, която ИИ не може да наруши по никакъв начин. Но през май 2024 г. ръководителят на направлението Ян Лейке подаде оставка и проектът беше закрит. Малко след него напусна и главният му научен сътрудник Иля Суцкевер, за когото етичността на ИИ е основен приоритет. През юни 2024 г. той стана един от основателите на компанията Safe Superintelligence Inc., която, по думите му, ще се занимание със създаването на безопасен изкуствен суперинтелект. 

Европейският съюз редовно глобява компании за нарушаването на законите за личните данни. В началото на 2024 г. ЕС създаде специален орган, който ще следи развитието на ИИ и дали съответства на европейските закони. Също така ЕС въвежда и технологията data space, която ще отделя програмите от данните - т.е. данните на потребителите на интернет в страните от ЕС ще се пазят в защитени лични хранилища, до които корпорациите няма да имат достъп и всеки сам ще решава кое от личната информация иска да сподели с Фейсбук или Инстаграм. 

В борбата срещу "измирането" на сайтове може да се отдели повече внимание за запазването на информацията. Един от вариантите е "данък памет" за технологичните компании, чиито доходи ще отиват за поддържане на цифровите хранилища.

Още: Роботизирана автоматизация на процеси: Какво е и защо ни засяга

Обикновеният потребите също може да направи нещо, като архивира страниците в archive.is или Wayback Machine. По този начин сайтът няма да изчезне. Също така хората могат да подават сигнали срещу ботовете и ИИ-съдържанието в социалните мрежи. 

Да не забравяме, че ИИ-слузта и нашествието на ботовете не е природна стихия и не е абстрактно зло, а резултат от човешката дейност и след като сме ги създали, значи можем и да ги унищожим.

Може би невромрежите са поредният технологичен скок, който в крайна сметка ще промени живота ни към по-добро. Уикипедия измести енциклопедиите, а търсачките - телефонните указатели. Може би по същия начин ИИ ще направи човек ненужното звено в създаването на съдържание или някаква част от него. 

Може би бъдещето на интернет не е на хората, а на ИИ и трябва просто да се примирим и вероятно това ще ни накара да се върнем в реалния живот?

Апокалиптична новина как ще умрем заради климата - руски успех на ИИ при фалшивите новини? (ВИДЕО И СНИМКИ)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес