Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТР "Сфумато" представя двойна премиера: "Внимание! Паднал ангел" и "Пейзаж"

10 септември 2024, 17:20 часа • 601 прочитания

Постановките "Внимание! Паднал ангел" и "Пейзаж" ще се обединят в първата премиера за новия сезон на Театрална работилница "Сфумато" на 20 септември от 19 ч.

Това е първата премиера за новия сезон и тя е наистина забележителна, защото обединява две заглавия, номинирани от "Малък сезон 2024", които взаимно се допълват и обогатяват, разказват от театъра. Публиката ще има възможността да ги види последователно, за да бъде това едно наистина неочаквано и интензивно театрално преживяване и среща. Това е само началото на един интензивен сезон, на който мотото е "Повече лаборатория!".

Още: "Айвар или лютеница": Българка и македонка разказват за политическите спорове през техните очи

Още за двойната премиера

Фотограф: Кети Райкова

Режисьор на "Внимание! Паднал ангел" е Любомир Колаксъзов, сценография Мария Колева, фотограф Кети Райкова, с участието на Петар Андреев и Нелли Таукчи. 

Думите на режисьора: "Това е среща, но не с "божи пратеник" или с онзи "разбунтувалия се:, който престава да служи на Бога и става слуга на Сатаната. Това е опит за среща между днешния човек и неговата сила да повярва – и то не с очите си, а със сърцето си. 

Един от вас ще види херувим или серафим.

Друг ще види демон.

Трети нищо няма да види.

Някои от вас ще повярват.

Други ще отрекат и ще анатемосат.

P.S. Ако искате да видите ангел, първо трябва да повярвате."

Снимка: ТР "Сфумато"

Режисьор на "Пейзаж" по Харолд Пинтър е Михаил Цанков, сценограф е Христина Христова, а хореографията е дело на Николай Станоев. На сцената се качват Александра Златева и Марин Апостолов.

Какво казва Михаил Цанков за "Пейзаж": "Споделеното щастие е двойно щастие, а споделената мъка е половин мъка. Пиесата "Пейзаж" на драматурга Харолд Пинтър разкрива парадоксалната история на двама души, които се опитват да комуникират. Те говорят на различни езици, в различни времена, в различни пространства и въпреки това безутешно копнеят да се свържат един с друг, да разговарят, да са заедно. Та какво изобщо значат щастието и мъката, ако останат несподелени?"

Още: "Съзвездия": Първата премиера в Народен театър "Иван Вазов" за Сезон 2024/2025

Какво предстои за ТР "Сфумато" 

Предстоят премиерите и на "Митове за крал Макбет" по Шекспир с режисьор Дарий Чавдаров, "Mahamaya Electronic Devices" по най-новата пиеса на Иван Вирипаев с режисьор Люба Тодорова, танцовият спектакъл "Чертеж на съня" с хореограф Симона Тодорова, "За явленията и съществуванията" по Даниил Хармс с режисьор Ростислав Георгиев и "Последна нощ" по Петър Маринков с режисьор Бюрхан Керим. 

Предстои и нова основна поетична програма с две представления, която ще започне с ателиета на Маргарита Младенова и Иван Добчев по поезията на Цочо Бояджиев и Ани Илков. Подготвят се и гостувания в международни театрални фестивали в Румъния, Гърция и Хърватия, както и уъркшопи, водени от Маргарита Младенова и Иван Добчев в Швеция и Португалия.

Предстои и гостуване с представление на легендарния френски актьор Дени Лаван, чиято звезда изгря с тази на Жюлиет Бинош във филма "Лоша кръв" (1986) на Леос Каракс, съобщават от ТР "Сфумато".

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес