Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приемът на първолаци в Русе ще става по нови правила

06 март 2019, 17:25 часа • 1729 прочитания

Общинските съветници от Русе на предстоящата си сесия ще усъвършенстват регламента за прием на нови ученици в първи клас на местните училища.

Използваната единна електронна система за прием ще продължи да работи, за да гарантира равен достъп до образование на подлежащите на задължително училищно образование ученици.

Правилата актуализират единните критерии за прием на ученици в първи клас във всички общински училища, което ще гарантира равнопоставеност на всички кандидати.

Основното правило досега бе близостта на училището до постоянния/настоящия адрес на детето. Новата разпоредба гласи, че деца, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище, се разпределят в първа група, без оглед на постоянния/настоящия им адрес.

Осиновените деца и/или децата, настанени в приемни семейства, могат да бъдат разпределени в групите по адреса на осиновителя, съответно приемния родител, ако е по-удобен за тях. Това е редактиран и допълнен текст от старата наредба.

Допълнени изисквания са прибавени, когато в семейството има други деца над 12-годишна възраст, които учат в същото училище.

Промени има и в допълнителните критерии, когато с броя на децата в определена група се надхвърля броят на местата, определени с училищния план-прием. С промените се очаква постигане на по-голяма обективност, коректност, яснота и публичност при кандидатстване, класиране и записване на учениците в първи клас.

Юрий Илиев
Юрий Илиев Отговорен редактор
Новините днес