Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови парамедици ще помагат на Спешна помощ в Русе

30 януари 2019, 17:45 часа • 6173 прочитания

Във връзка със засиления интерес на русенските граждани към професията „парамедик“ Център за професионално обучение (ЦПО) към УМБАЛ „Канев“ открива нов курс. Както по-рано Actualno.com съобщи, през януари 10 души успешно защитиха квалификационната си степен.

Желаещите да оказват спешна медицинска помощ ще се обучават в  специалност „Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения“. Подготовката предвижда теоретични и практически занятия в продължение на 960 часа в рамките на една година. Програмата за обучението е съобразена личните и професионални ангажименти на курсистите, за да  посещават винаги лекциите и упражненията си. Курсът приключва с изпити по теория и практика и издаване на съответния документ, съгласно законодателството на България. Завършилите успешно курса ще получат трета степен на професионална квалификация на горепосочената професия.

В отделенията на болницата ще се провеждат практическите занимания, а в конферентната зала теоретичната подготовка. Лектори са служители на УМБАЛ „Канев“. Те имат многогодишна практика и опит с образователно-квалификационна степен по темите „Медицина“ и „Здравни грижи“.

Курсистите трябва да имат средно образование или придобито право за явяване на държавни зрелостни изпити, както и свидетелство за управление на МПС (категория B).

Припомняме, че длъжностната характеристика на парамедика включва: дейности по оказване на първа помощ, свързани с първоначална оценка и поддържане на основните жизнени функции и с осигуряване на специализиран транспорт до лечебно заведение.

Допълнителна информация може да се получи от понеделник до петък между 8 и 16 часа от Снежана Иванова на телефони: 082/887 346 и 0879 007 627.

 

Юрий Илиев
Юрий Илиев Отговорен редактор
Новините днес