Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лека вечеря с тайна съставка: Тиквички с млечен сос

18 юли 2024, 13:22 часа

Българската кухня е богата на прости и много интересни рецепти, които хранят стомаха и душата ни всеки ден. Такава е рецептата за тиквички с кисело мляко и чесън. Това ястие е свежо и допълващо се на вкус.

Още: Здравословна супа, която подпомага отслабването

Приготвянето на това ястие е много лесно. Може да го сервирате както като предястие, така и като гарнитура към други традиционни ястия или като основно.

Тайната в тази рецепта за тиквички с кисело мляко е домашната заквасена сметана. Вкусът на ястието се променя значително, ако използвате купено кисело мляко.

Приготвяне на тиквички с кисело мляко

Необходими продукти за 4 порции:

  • 8 тиквички
  • 1 глава чесън
  • 800-1000 грама кисело мляко
  • 4-6 супени лъжици зехтин
  • Сол
  • Черен пипер
  • Червен пипер (по желание)
  • Копър (по желание)

Начин на приготвяне:

Обелете чесъна и го нарежете на тънки резени. Натиснете го с лъжица и го посолете леко. Така чесънът ще може да освободи алицин, известната полезна съставка.

Междувременно измийте тиквичките обилно с вода. След това ги нарежете на тънки резени. Можете да ги запържите в тиган или да ги изпечете във фурната. Най-вкусният вариант е да ги запържите в тиган, докато придобият златисто-кафяв цвят.

Подредете ги в голяма купа. В друга купа смесете домашната заквасена сметана, чесъна, зехтина, солта и черния пипер. Разбъркайте добре, за да се получи еднороден вкус. Сместа трябва да е гъста и не толкова течна като таратор. Изсипете я върху запържените тиквички и ги охладете в хладилника за около час.

Още: Пиперки "Гогожаре": Готови само за 10 минути

Как да приготвите заквасена сметана

Вземете киселото мляко и го прехвърлете в чиста марля и я завържете. Окачете я на подходящо място и оставете да се отцеди за 12 часа. Подгответе съд под нея, ако нямате подходящо място за изтичане на течността. След като киселото мляко се отцеди напълно, развийте марлята и прехвърлете в стъклен съд.

Добър апетит!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес