Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как задължително се пълни шаран за Никулден по традиция?

04 декември 2023, 09:00 часа

Св. Николай се родил през втората половина на III в. в Патара, град в малоазийската област Ликия. Той от детството си е проявявал ония добродетели, чрез които се прославил пред Бога и човеците. В юношеска възраст, неговият чичо Николай, епископ Патарски, уговорил родителите му да посветят сина си на служение Богу - в чин презвитер.

Реклама

По време на ръкоположението епископът, изпълнен с пророчески дух, се обърнал към народа и, като посочил юношата, извикал: "Братя! Аз виждам ново слънце, което изгрява над земята и обещава утеха на всички скърбящи. Блажено е стадото, което ще го има за пастир, защото той ще приведе към истината заблудените овци, ще ги пасе на пасбището на благочестието и ще бъде помощник на всички страдащи!" Целият живот на св. Николай е бил в изпълнение на тия пророчески думи: той не преставал да помага на страдащите, да защищава невинните, да укрепява слабите със словото на истината и вярата.

Пълнен никулденски ШАРАН за празника

Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на свети Николай Чудотворец, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Празникът се отбелязва на 6 декември.

На Никулденската трапеза традиционно трябва да присъства рибник – пълнен шаран.

Как задължително се пълни шаран за Никулден по традиция?

Рецепта за пълнен шаран за Никулден:

Необходимите продукти:

·        1 шаран – около 2 кг

·        5 глави лук – средно големи

·        300 г – орехи

·        Черен пипер

·        Сол на вкус

·        Лимони

Печено филе от ШАРАН: Перфектно за Никулден

Начин на приготвяне:

Важно! Добре е шаранът да е купен поне 1,2 дена преди да се приготви, за да се изчисти и в него да се поставят резени лимони. Замразява се за ден, и след това се размразява в горната част на хладилника. Лимонът изтегля всичко от рибата – миризмата, а самата риба добива приятен вкус.

Пробвайте, и ще се уверите!

Размразеният шаран се измива обилно и се осолява. След това сокът на 1 лимон се изстисква върху почистения и измит шаран. Нарязва се лимона на колелца и се пъха в корема на рибата и на мястото на хрилете. Остава се в подходящ съд за 1 час.

Орехите ги препичате предварително в микровълновата или на тиган. След това ги счуквате или нарязвате на дребни парченца. Аз ги смилам. Лукът се нарязва наситно.

Загрявате растително олио в тигана. Слагате лука и пържите до златисто. Когато е готов лука се слагат препечените орехи. Объркват се. Посолявате със сол и черен пипер.

Наливате 1 ч. чашка вода. Оставате да къкри на изключен котлон, докато попие водата.

Вземате шарана и махате резените лимон. С подходяща лъжица започвате да го пълните. Слагате и в празното място на хрилете. Оставате малко от плънката за да сложите по повърхността на шарана. След като го напълните, го зашивате с ЧЕРВЕН конец.

Поставяте шарана в тава върху хартия за печене. Правите леки резки по него от горната страна. Слагате останалата част от плънката по него. С малка струйка олио се полива.

Печете отначало на 200 градуса, след това намалявате до 180 градуса. Трябва да стане шоколадово изпечен. За да не изгаря повърхността на шарана се слага фолио.

Трябва да изстине шарана и да се сложи в подходяща чиния за риба. Украсявате го с резени лимон.

Хубаво е да престои поне 4, 5 часа. Шаранът става невероятно вкусен!

Това е традиционната рецепта за пълнен шаран.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес