Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави майонеза без наличието на яйца

25 август 2024, 09:00 часа

Майонезата е един от най-обичаните сосове в кулинарията, използван в салати, сандвичи и множество други ястия. Но какво да правим, ако искаме да избегнем яйцата – било то поради алергии, хранителни предпочитания или просто защото в момента нямаме яйца под ръка? В тази статия ще ви разкажем как да приготвите вкусна и кремообразна майонеза без яйца, която не отстъпва по нищо на традиционната.

Необходими продукти

За да приготвите тази майонеза без яйца, ще ви трябват следните съставки:

  • 100 мл студено прясно мляко
  • 200 мл олио
  • Щипка лимонена киселина
  • 1/3 чаена лъжичка сол

Ето така се прави домашна МАЙОНЕЗА за 1 минута (ВИДЕО)

Начин на приготвяне

1. Подготовка на продуктите

Започнете, като изберете дълбок и тесен съд, който е подходящ за използване с пасатор. Първо, на дъното на съда добавете лимонената киселина и солта. Тези съставки ще спомогнат за балансиране на вкуса на майонезата и ще й придадат леко киселинна нотка.

майонеза

2. Добавяне на млякото и олиото

След като сте поставили лимонената киселина и солта, налейте олиото в съда, а след него добавете и студеното прясно мляко. Подредбата на съставките е важна, защото тя помага за по-доброто смесване и емулгиране на майонезата.

3. Разбиване с пасатор

Включете пасатора и започнете да разбивате сместа. Пасаторът трябва да е поставен на дъното на съда и постепенно да се издига нагоре, докато олиото и млякото започнат да се смесват. Продължавайте да разбивате, докато се образува гъста и кремообразна текстура.

С тази домашна майонеза ще забравите за купената!

4. Регулиране на консистенцията

Ако забележите, че майонезата не е достатъчно гъста, можете да добавите още малко олио и да продължите да разбивате, докато постигнете желаната консистенция. Важно е да добавяте олиото постепенно, за да избегнете пренасищането на сместа и да осигурите равномерно смесване.

Приготвянето на майонеза без яйца е не само възможно, но и изключително лесно. С няколко прости съставки и пасатор, можете да създадете вкусна и кремообразна майонеза, която ще бъде идеална за вашите любими ястия. Този метод е чудесен избор за тези, които търсят алтернативи на традиционните рецепти или просто искат да експериментират в кухнята. Опитайте го и ще се убедите, че домашната майонеза без яйца може да бъде също толкова вкусна и удовлетворяваща!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес