Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изберем най-добрите картофи за пържене

14 август 2024, 05:00 часа

Картофите са един от най-обичаните и широко консумирани продукти в света. Те са основна съставка в много кулинарни шедьоври, вариращи от лесни до по-сложни рецепти. Пържените картофи, без съмнение, са едно от най-популярните ястия, но изборът на подходящите картофи е от решаващо значение за постигането на перфектния вкус и текстура.

Значението на нишестето в картофите

Кулинарното приложение на картофите зависи основно от съдържанието на нишесте в тях. Сортовете с по-ниско съдържание на нишесте (16-18%) са идеални за пържене и приготвяне на салати, тъй като запазват формата си по време на топлинната обработка. Картофите със средно съдържание на нишесте са универсални и подходящи за различни ястия, включително за печене. От друга страна, сортовете с високо съдържание на нишесте (20-22%) са предпочитани за приготвяне на картофено пюре, тъй като стават меки и пухкави след готвене.

Готвач разкри кои са най-добрите картофи за пържене

Как да разпознаем картофи с високо съдържание на нишесте?

В домашни условия можете лесно да определите съдържанието на нишесте в картофите, като ги разрежете. Ако се появи белезникава течност, това е знак, че картофът е с високо съдържание на нишесте. Ако искате да намалите количеството нишесте, можете да обелите и нарежете картофите, след което да ги поставите в студена вода за 15-20 минути, като ги разбърквате леко. Важно е също да избягвате консумацията на прораснали картофи, тъй като те губят полезните си вещества. Ако забележите зеленикави петна по картофите, е най-добре да ги изхвърлите, тъй като тези петна съдържат токсичния соланин.

картофи

Популярни сортове картофи за пържене

В света съществуват над 4000 различни сорта картофи, които се различават по вкус, начин на отглеждане, хранителна стойност и време на прибиране. В България се отглеждат около 70 сорта, включително български, холандски, немски и френски. Ето някои от най-подходящите за пържене сортове, които са разпространени в България.

1. Фонтане

Фонтане е средно късен сорт картофи, който се отличава с жълта кожица и месо. Клубените са овални и често много едри, с плитки очи. Този сорт има високо съдържание на сухо вещество и е много подходящ за преработка и сушене. Фонтане може да се съхранява дълго време при подходящи условия и е отличен избор за пържене.

Ето как приготвят пържените картофки в ресторантите и те винаги са перфектни

2. Санте

Санте е най-универсалният сорт картофи в България. Той е широко разпространен и предпочитан заради своите отлични вкусови качества. Санте е средно ранен сорт, който образува едри клубени с жълта кожица и светло жълто месо. Този сорт е изключително подходящ за пържене и прясна консумация, като притежава добра устойчивост на болести, което го прави подходящ за биологично земеделие.

3. Алмера

Алмера е друг популярен сорт в България, известен със своите овално продълговати клубени с жълта кожица и светло жълто месо. Този сорт е средно ранен и е подходящ за отглеждане в различни почвени и климатични условия. Алмера се съхранява добре и е чудесен избор за приготвяне на пържени картофи.

Изборът на правилния сорт картофи е ключов за приготвянето на перфектните пържени картофи. Независимо дали предпочитате сортове с по-ниско съдържание на нишесте като Санте, или универсални сортове като Фонтане и Алмера, важно е да подбирате картофите внимателно, за да получите желания вкус и текстура. С правилния избор на картофи, вашите пържени картофи ще бъдат винаги хрупкави и вкусни.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес