Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зрелищен сблъсък Асен Василев - Делян Добрев: Ако Вие правите бюджета - 8% дефицит. Ако аз го правя - под 3%

09 октомври 2024, 08:53 часа • 3076 прочитания

Втори предизборен дебат от началото на кампания се проведе в студиото на bTV във връзка с предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Този път бяха поканени кандидатите за народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП - Обединена левица - съответно Делян Добрев, Асен Василев, Цончо Ганев и Валери Жаблянов. 

Още: Иван Демерджиев: Калин Стоянов се оказа пудела на Пеевски

Важното в дебата - визия, проблеми и недомислици

ПП-ДБ (Асен Василев): Категорично против вдигане на данъци. Главен фокус - инвестиции в хора, образование, здравеопазване и доходи. Влизане в еврозоната - остава ни малко, вече покриваме инфлационния критерий и трябва да удържим 1-2 месеца, за да може да получим и конкретна дата. Голямата тапа за влизането в еврозоната беше нежеланието на ГЕРБ да подкрепи 3 антикорупционни закона, сред които Законът за личния фалит. Обвързване на "Гражданска отговорност" от служебния финансов министър Росица Велкова с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) също е допринесло за това - "Гражданска отговорност" не поскъпна. Не 6%, както твърди Делян Добрев, а 25% от Плана за възстановяване (ПВУ) са вече усвоени: Пристигна колапсът, тука е. Освен интелект, трябва да имате и сърце, г-н Добрев

ГЕРБ (Делян Добрев): Против вдигане на данъци. Икономическата визия - големи инфраструктурни проекти, които да се работят на частно и на принцип на отдаване на концесии. Обвинения към Асен Василев - не вижда голямата дупка в бюджета сега, щял да я запълва като продаде каквото може (например АЕЦ Козлодуй и Бачковския манастир, това предположил Томислав Дончев по време на обяд с Добрев, че ще направи Василев). Имаме 19 месеца спад в индустриалното производство и заедно с дупката в бюджета това ни отдалечава от еврозоната. С теглене на кредити се фалитат фирми, на Асен Василев не му стигна времето да фалира държавата - знаменити думи на Добрев, който обаче обясни, че като си говорили с Томислав Дончев на прословутия обяд, защитил позиция Василев да е пак финансов министър, а Дончев не бил съгласен.

БСП и Лявото обединение (Валери Жаблянов): Една-единствена тема - да се реформира данъчната система и да се махне плоският данък, да се въведе прогресивна система. Тезата - плоският данък облагодетелства най-богатите. Отдавна защитавана от БСП позиция, без да се обяснява каква точно ще е ставката с прогресивния данък и дали 10% от 1 000 000 например не е повече, отколото 40% от 100 000. Освен това - нищо нямало да стане без поне 5% годишен икономически растеж, прогноза, че идващото от еврофондовете ще намалее заради доклада на Марио Драги, препоръчващ промяна на Общата селскостопанска политика (ОСП) като една от мерките на бъдещето, което според Драги за ЕС е "Промени се или умри". Основната теза на Драги е повече "ЕС производство".

"Възраждане" (Цончо Ганев): Основна теза - България да не е в еврозоната, да се наложи допълнително облагане на банките (да идем там, където са свръхпечалбите), да се ограничат всички надбавки за банковите такси (не обясни как със закон ще се ограничи политиката на всяка банка за таксите), да има диференцирана ставка за лекарства. И съждение - "евроатлантиците" пречели на Китай да дойде да инвестира във всичко в България, включително да ни строи "всички магистрали".

Ожесточен сблъсък

Още в началото на дебата прехвърчаха искри, като Делян Добрев призова първо Асен Василев да започне. Василев увери, че няма дупка в бюджета от 18 млрд. лв. Делян Добев обаче му отговори, че всичко икономисти в България, освен Асен Василев са съгласни, че има дупка в бюджета. 

"Ние се отдалечаваме с бесни темпове от еврозоната", посочи Добрев.

Асен Василев отговори на Добрев, че ако той прави бюджета на държавата ще има 8% дефицит в бюджета, но ако ПП-ДБ и в частност Асен Василев го направи, ще влезе в 3% дефицит. 

В разговора се намеси и кандидата за народен представител от "Възраждане" Цончо Ганев. Той запита дали целта на Делян Добрев и Асен Василев е да вдигнат данъците или да орежат бюджета? Той запита още дали ГЕРБ и ПП-ДБ още сега не са в коалиция?

Иначе според Ганев България няма място в еврозоната. 

Думата взе и кандидатът за депутат от БСП Валери Жаблянов. Той заяви, че въпросът е не как да се промени бюджета, не дали да се повиши събираемостта на бюджета и да се намали сивия сектор, а какъв да бъде бюджетният дефицит. Левицата има друга философия за бюджета - тежестта на всички промени в икономиката, обществото и инвестициите не могат да бъдат за сметка на българските граждани. Събирането на приходите и разходите, трябва да бъде на по-сериозна бюджетна дисциплина, настоя Жаблянов. 

Делян Добрев веднага отговори на Цончо Ганев. Той отрече някога да е бил в коалиция с Асен Василев. Добрев е против вдигането на каквито и да било данъци, а трябва да се намери начин да се стимулира икономиката, за да създаде по-голям Брутен вътрешен продукт (БВП). 

Асен Василев също увери, че няма да се вдигат данъците. Той посочи, че трябва да има инвестиция в доходите, здравеопазването и образованието. Когато се инвестира в хората, те не бягат в чужбина, отчете Василев и добави, че от миналата година 46 000 души не са напуснали България. Когато доходите започнат да се вдигат, хората има повече деца, посочи Василев. Няма богата държава с ниски заплати, добави той. 

Още: Асен Василев загуби делото за клевета срещу Делян Добрев за 250 000 лв.

Цончо Ганев заяви, че трябва да се запазят диференцираните ставки в бюджета. 

Валери Жаблянов пък смята, че данъчната система на България трябва да подлежи на реформа, тъй като страната не може да бъде повече данъчен рай. 

След това Асен Василев и Делян Добрев отново се скараха за въпросните 18 млрд. лв. в бюджета. Добрев нападна Василев, че дори и цялата река Дунав да продаде не може да покрие дупката в бюджета. Асен Василев пък се защити и заяви, че не е продавал нищо като финансов министър. 

Парите по Плана за възстановяване и устойчивост

Асен Василев добави и че България е по-напред по Плана за възстановяване (ПВУ), не с 6% усвояване, а 25%. ГЕРБ не искат да приемат три антикорупционни закона и това е голямата тапа за големите пари, разкритикува Василев формацията на Бойко Борисов.

Василев посочи, че ГЕРБ са против Закона за личния фалит и са в защита на колекторските фирми. "ГЕРБ това, ГЕРБ онова", отговори му веднага Делян Добрев, според когото законът не е доработен. Нали Асен Василев ни прави богати, продължи със заяждането Добрев.

Цончо Ганев пък в типичния си стил заяви, че ГЕРБ и ПП-ДБ са виновни, че не са приети антикорупционните закони. 

България в еврозоната - кога?

Делян Добрев заяви, че България вече трябвало да бъде в еврозоната. Ако управляваше ГЕРБ, това вече щеше да е факт и България да бъде приета в еврозоната още от 1 януари 2023 г., посочи той. Асен Василев пък му отговори, че отново не си е написал домашното.

Според Василев сериозна причина България да не е в еврозоната е, че се предложи да се смени Кодекса за застраховането и специално "Гражданска отговорност". Това беше обвързано от служебния финансов министър Росица Велкова с ПВУ - беше направено впоследствие "както трябва" и застраховката не поскъпна, както проракуваха от ГЕРБ, каза финансовото лице на "Продължаваме промяната". Ако се покрие инфлационният критерий, целевият период за влизане на България в Еврозоната е от догодина, добави Василев, който увери, че България вече е под 3% инфлация (Маастрихтските критерии) и остават 1-2-3 месеца да удържим, за да може да получим дата. 

Цончо Ганев пак изрази позицията на "Възраждане", че България няма място в Еврозоната. 

Валери Жаблянов пък заяви, че в 51 Народно събрание ще има голямо социално мнозинство на България. Това стана ясно, след като Цончо Ганев от "Възраждане" му отговори, че имат социална политика, която се доближава до тази на Обединената левица. 

Делян Добев отговори и на въпрос на Цончо Ганев. Той добави, че е бил против сглобката между ГЕРБ и ПП-ДБ. Моята оценак е, че аз постъпих правилно и сглобката беше грешка. В 51 Народно събрание, аз ще продължа да настоявам, да не се правят никакви договорки и да не се участва съвместно в правителство с ПП, категоричен бе Добрев. Той обаче остави отворена вратичка към "Демократична България". 

Още: "Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес