Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Златанова: Не само България е корумпирана

03 февруари 2014, 19:30 часа • 21935 прочитания

"Докладът за корупцията в Европа не показва, че ние сме на последно или на първо място по корупция. България в интерес на истината е в една група страни, в която опасността от корупция е по-засилена. Докладът трябва да се чете така както е написан, а не така както на някой му е изгодно да го чете. Неправилно е да се тълкува, че само в нашата страна има корупция". Това каза в предаването на БТВ „Лице в лице" Зинаида Златанова, вицепремиер, министър на правосъдието.

"Проблемът с корупцията спира дъха в Европа, чрез корупцията годишно от приходите на страните в Европа потъват по около 120 милиарда евро на година. За първи път е ясно, че има явления, с които можем да се борим само заедно - и правителствата, и местните власти и така нататък. Говори се за това, че трябва да се уреди въпроса с лобирането в Европа, въпроса с по-голямата защита на хората, които подават сигнали за корупция и така нататък. За пръв път може да видим не България сравнена с България, а България сравнена със своите съседи и другите страни от Европа и от тази гледна точка този доклад е добър за България. Във Великобритания 64 процента от хората 59 процента от хората в Германия смятат, че корупцията в техните страни е широко разпространена, а в този доклад те са водещи като страни, които се борят с корупцията", добави Златанова.

"Този доклад за пръв път слага на масата един общ проблем за Европа и предлага общи препоръки на всички страни как да се борят с корупцията", каза още тя.

Министър Златанова прочете в ефир и някои въпроси и отговори дадени от граждани на Европейския съюз и в България на тема смятат ли, че в определени сектори корупцията е разпространена, като сред тях бяха корупцията сред политическите партии, държавните институции, съдебната система, здравеопазването и така нататък.

"Никой не отрича, че в България има корупция, най-малкото аз бих казала, че това е така", заяви вицепремиерът.

"Смисълът на този доклад е какво оттук нататък трябва да прави всяка страна в Европа и какво трябва да промени, за да започне да се бори по-ефективно с корупцията. Трябва на всички български магистрати да е ясно, че доверието към съдебната система се гради не толкова от общите решения и действия на системата, а доверието се гради чрез решенията на всеки отделен магистрат всеки ден и колегите от системата трябва да го разберат това. И в последния доклад и в предишния доклад на ЕС по отношение на назначенията в съдебната система се казва, че има голям напредък по отношение на прозрачността на назначенията в нея", каза още тя.

Златанова заяви, че според нея ще е хубаво в новата процедура за избор на главен съдебен инспектор да има поне три-четири кандидатури, защото с една предлагана кандидатура се е видяло, че не може да се гарантира, че всичко е прозрачно относно тази процедура.

По отношение на някои предложения относно промени в съдебната система и назначенията там Златанова коментира, че ние нямаме дефицит от законодателна гледна точка по отношение на назначенията в съдебната система.

"Също така предложението да има избори за избиране на кандидатури в системата не е много удачно", смята вицепремиерът и министър на правосъдието.

"Важно е да се чува гласът на гражданите и от тази гледна точка съм винаги за референдумите. В конкретния случай с предложението на президента за референдум за промени в изборното законодателство заедно с евроизборите не смятам, че е много удачно да се смесват темите за евровота и темите за изборното законодателство", заяви министърът.

Също така според Зинаида Златанова сто дни, колкото е приблизително времето до датата на евроизборите, е прекалено малко, за да могат хората да се запознаят подробно с всички гледни точки по отношение на промените в изборното законодателство и едва ли ще успеят да направят един информиран избор в един референдум през май.

 

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес