Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зинаида Златанова: След 2009 г. сякаш България заспа, имаме нужда от реформи

10 април 2023, 19:21 часа
Реклама

След 2009 г. сякаш България заспа. Влезе в ЕС, получи си европейските пари, спря да прави каквото и да било. Това се връща като бумеранг в момента – липсата на реформи. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ бившият правосъден министър Зинаида Златанова.

По думите на Златанова имаме нужда от критична маса реформаторски политици. „Това са реформи в енергетиката – реформите, които ще направят зеленият преход в България. Това са закони, свързани с образование, здравеопазване, пазар на труда, както и реформи в съдебната власт“, каза бившият правосъден министър.

"За да има работеща коалиция, която си изкарва целия мандат, трябва да има много голяма обществена цел. Конституцията казва, че властта произтича от народа, а не от партиите. когато той е съгласен върху тези приоритети, тогава е много по-лесно", каза Златанова и даде пример с влизането на България в Европейския съюз.

Планът за възстановяване е тази обща цел в момента, обяви тя, като припомни, че в него са заложени реформи в енергетиката, които ще направят Зеления преход в България, както и в съдебната власт и антикорупцията. "Всеки, който е юрист и се занимава с право, много добре разбира, че те са написани съвсем добре", каза Златанова за законопроектите за съдебната реформа и заяви, че не вижда никаква пречка те да бъдат приети още с конституирането на 49-ото НС. Тя подчерта, че парламентарните групи са добре запознати с текстовете, тъй като те са писани от 4-5

"Нека в началото на парламента да видим кои ще са тези партии, които ще гласуват тези закони. Това да е първата стъпка към този реформаторски дневен ред. И тогава вече може да се пристъпи към някакви разговори, преговори и мислене за съставяне на правителство. Първо приемане на закони, а после правителството. Това ще е много силен знак", коментира Златанова и призова този път да се започне с реални действия, а не с трикове.

"Хартиената коалиция, когато си прие много успешно и в бърз порядък закона, който ликвидира машините, те нямаха правителство. Т.е съвсем спокойно може да се гласуват законите по Плана за възстановяване и без правителство", каза още тя.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес