Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Благодаря, България, че сте противник на руския геноцид (ВИДЕО)

06 юли 2023, 15:18 часа

„Скъпи хора, скъпи народ на България, радвам се да посетя вашата страна по покана на правителството и да ви благодаря. Много е важно, че в тази морална криза в Европа България е противник на политиката на геноцид, която Русия води към нас. Отношението към Русия в различните страни не е еднозначно. На хората често им е трудно да признават реалността на злото, особено когато не са се срещали с него". Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в Министерския съвет в София на 6 юли.

Реклама

ОЩЕ: Денков и Габриел приеха Зеленски, говориха за сигурност и отбрана (СНИМКИ)

По-рано днес Зеленски кацна в София с полет от Кишинев с правителствения Airbus. Той е на еднодневно посещение у нас, като бе посрещнат на летището от външния министър Мария Габриел, а след това пристигна в Министерски съвет и проведе разговори с нея и с премиера Николай Денков. В 15 ч. украинският лидер ще се срещне с президента Румен Радев на "Дондуков" 2.

Днес България и Украйна подписаха меморандум за сътрудничество в енергетиката, включително относно реакторите от АЕЦ "Белене", за които вече можем да преговаряме с Киев за продажба след решение на Народното събрание. Друг меморандум, който бе подписан, е свързан с декларацията, приета от властите у нас, подкрепяща евроатлантическия път на Украйна.

"Когато руската артилерия изпепелява градове и села в Украйна, толкова по-ценно е разбирането, което получаваш от лидери, които не отхвърлят истината, избират моралния път. Благодаря, България, за подкрепата и защитата на живота на нашите хора. Много ви благодаря, г-н премиер, благодаря за моралната сила на вашите решения", каза още Зеленски.

"На нашата земя дойдоха руски окупатори. Те убиват, измъчват, депортират деца. Принудени сме да търсим на украинска територия украинските деца, защото Русия ги отвлича, разделя ги от семействата им. Всички трябва да бъдем единни и да изградим международен ред, основан на правила. Всеки, който желае мир за себе си и за другите народи – единството е пътят.

Проведохме съдържателни преговори, особено спрямо сигурността. Взривът на Каховската ВЕЦ замърси нашето общо Черно море, показа колко крехка е ситуацията в региона. Договорихме се да засилим сътрудничеството в отбранителния сектор. Нашата обща сила стана по-голяма. Обсъдихме военната помощ, която България дава. Разчитаме на това сътрудничество, което вече ни помогна да защитим много хора.

Ще продължим разговора – особено за обучението на наш военномедицински персонал в България. България е готова да се присъедини към възстановяването на Украйна в екологичната и образователната сфера. Обсъдихме сътрудничеството в енергетиката – ние ще правим повече и ще търсим ценова стабилност за хората. Радвам се, че това е един от приоритетите на двете страни. Обсъдихме евроатлантическата и европейската интеграция. Подписахме обща декларация, която засвидетелства подкрепата на България за нашата евроатлантическа интеграция. По-голямата част от Европа е „за“ обща сигурност.

За още нещо съм благодарен – информирах премиера за формулата на мира. Искам да отбележа готовността на България да вземе участие в тези усилия. Започнахме консултации на ниво съветници и посланици. Важно е, че започнахме. Засега не е определен посланик на България в Украйна и днес ще говоря с президента на България за това. Каня и България за срещата на върха за формулата за мира, която подготвяме.

Благодаря за приемането на наши хора, принудително преместени. Оценявам това. Голяма благодарност за всеки от вас за убежището, за подкрепата. Украйна никога няма да забрави, че в такъв труден момент на загуба на животи вие сте с нас. Високо оценявам това. Много ви благодаря. Слава на Украйна!“, завърши Зеленски.

Николай Денков се обърна към него с лична подкрепа и подкрепа на България за Украйна срещу руската агресия. „България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Русия трябва да се изтегли безусловно от украинската територия и да понесе съответната отговорност, включително за военните престъпления. Освен това в Украйна се намира най-голямата българска историческа общност зад граница. Страната ни не може да гледа безучастно стрданието на милиони хора“, заяви той.

И припомни, че още в първите дни на конфликта кабинетът „Петков“ е включил страната ни в усилията на ЕС, НАТО и демократичната общност в помощ на Украйна. България стана втори дом за стотици хиляди избягали украински бежанци, допълни той.

„Оказваната помощ се определя спрямо три решения. Тя стана особено силна през последните месеци – с 49-ото НС и редовното правителство. Страната ни подкрепи всички санкционни пакети срещу Русия. Неотклонен български приоритет е осигуряване на правата на българското малцинство в Украйна. Вярваме, че то ще влезе в реформите на Украйна. Българите там са естествен мост на сътрудничество“, каза Денков.

„Днес с президента Зеленски подписахме декларация в подкрепа на евроатлантическата интеграция на Украйна, когато това стане възможно. Процесът на разширяване трябва да върви заедно с процеса на реформи в страната кандидат. Бъдещето на Украйна е в сърцето на европейската сигурност – в НАТО и ЕС. България ще помага активно за включването ѝ. Страната ни ще участва активно във възстановяването на Украйна след войната. Български компании могат да помогнат за възстановяване на културни паметници, можем да работим в развитие на образованието.

България иска устойчив мир в Европа и света. Очаквам с президента Зеленски да се срещнем отново след няколко дни по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс“, завърши речта си Денков.

В отговор на въпроси на журналисти Зеленски каза, че всяка страна, всеки човек има правото да защитава децата си. "Ако при вас нахлуе човек, дори такъв, от когото не го очаквате, ще защитавате децата си. Ние не знаем къде са 200 000 деца. Представяте ли си такова число? Част от тях са депортирани, част са в окупираните територии. Ние сме за правата на хората. Ние не живеем във филм. Загубихме хиляди хора в реалния живот“, заяви Зеленски.

Денков добави по темата с енергийното сътрудничество, че са започнали сериозни разговори дали реакторите от "Белене" могат да бъдат използвани в една от централите в Украйна, но има много финансови и икономически параметри, които трябва да се дискутират.

Всичко за визитата на Зеленски у нас четете тук.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес