Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Зелено движение" с инициатива за демократично мнозинство в следващия парламент

06 август 2024, 10:10 часа • 933 прочитания

Партия „Зелено движение“, която през април напусна ПП-ДБ и излезе от обединението "Демократична България", обяви, че започва в настоящата седмица "разговори с политическите сили в България" за сформиране на демократично мнозинство в следващото Народно събрание.

Решението е взето на стратегическа среща в неделя, 4 август, във връзка с политическата и институционалната криза в страната, която се задълбочава, както и външните предизвикателства. "Демокрацията е в опасност, а България гори. Във време на изпитание е необходимо да се съсредоточим върху наистина важното, за да гарантираме бъдещето на страната си", гласи позицията на "Зелено движение" и се отбелязва, че разговорите ще са по примера на новосформираното мнозинство в Европейския парламент.

Още: Борислав Сандов: Зелено движение никога не е била клиентелистка партия, склонна към компромиси

Демократично обединение и целите му

"В името на свободата, справедливостта и демокрацията в България" движението призовава за широко политическо обединение около следните цели:

  • Гарантиране върховенството на закона и отстояване на основните принципи на демократичната държава въпреки разрастващите се популистки заплахи в крайнолевия и десния политически спектър;
  • Увеличаване на гражданските права и свободи и на гражданското участие;
  • Премахване на ненужни регулатори и регулации. Прозрачен публичен процес за избор на представители в регулаторните органи;
  • Спешни икономически и управленски стъпки за пълно приемане на България в Шенгенското пространство;
  • Приемане на всички законодателни и управленски мерки за осъществяване на реформите, необходими за трансформация и модернизацията на икономиката на България в контекста на глобалните кризи на климата и биоразнообразието, включително План за възстановяване и устойчивост;
  • Увеличаване на социална справедливост, защита на правата на човека и намаляване на неравенствата;
  • Гарантиране на достъп до чиста питейна вода, чист въздух и чиста храна;
  • Категорични действия за прекратяване на всички военни конфликти при спазване на международните договори и зачитане на териториалния суверенитет на независимите държави.

"Едно демократично мнозинство в следващото Народно събрание, припознаващо горните приоритети, ще даде изход от политическата криза и реална алтернатива, както и надежда за връщане на доверието в институциите и държавата на гражданите", гласи разпространената до медиите позиция на "Зелено движение".

Още: Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес