Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Защитата ни е по-добра": ГДБОП не очаква хакерски атаки на изборите

13 септември 2024, 08:13 часа • 527 прочитания

Не се очакват сериозни хакерски атаки на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Това заяви директорът на отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП комисар Владимир Димитров пред bTV.

Още: Ръст в хакерските атаки с наближаването на изборите: От Русия ли идват?

Държавата ще отговори на хакерите

Той обясни, че множество държавни институции са ангажирани с предсрочните парламентарни избори – ЦИК, ДАНС, дирекция „Киберпрестъпност“ на ГДБОП и отделни фирми. По-добра е защитата вече на сайтовете на държавните институции в сравнение с другите, увери комисар Димитров.

Още: МВР: Само една областна администрация е нападната от вируса WannaCry, поражения в България няма

Онлайн измами и при пазаруването

За онлайн измамите при интернет пазаруването, комисар Димитров посочи, че в ГДБОП получават ежедневно 50-70 сигнала за различни киберпрестъпления. Наблюдава се плавно увеличаване на киберпрестъпленията, повишават се случаите на компютърни измами, изтъкна комисар Владимир Димитров.  Идеята на хакерите е да се стресират потребителите да последват определен линк, да се регистрират данните, данните на дебитната карта и др. В резултат на всичко това, ако се заразят компютрите, хакерите имат отдалечен и постоянен достъп, докато компютърът е включен. Полезният ход е да не се предоставят данните и да се сменят потребителските имена, паролите за основните социални мрежи, банковата карта, ако се налага и др.

Целта на хакерите е една – финансова облага.

Още: Разследване: Израелска компания е манипулирала десетки избори по света

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес