Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

10 май 2024, 13:40 часа
Реклама

Заради среща на Делян Пеевски с посланиците на страните членки на ЕС разследващият сайт BIRD.bg обяви, че прекратява участието си в проекти с европейско финансиране. Медията ще върне остатъка от грант на белгийска организация за финансиране на разследвания, която работи с европейски пари.

"ЕС се подигра с борбата с корупцията в България"

Съобщението на BIRD (вижте го тук и тук) дойде, след като в рамките на белгийското председателство на Европейския съвет посланиците на държавите от ЕС са се срещнали в белгийската резиденция в София с делегация на ДПС, водена от нейния председател. „Европейският съюз се подигра с правовия ред и с борбата с корупцията в България“, стискайки ръката на Делян Пеевски, пишат от разследващия сайт.

Още: Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Срещата на ДПС се е провела на 9 май – Деня на Европа. Посланиците са провели „разширена дискусия по няколко теми от национален и регионален интерес”, съобщава пресцентърът на партията.

„Дискусията протече в открита и сърдечна атмосфера, по време на която бяха обсъдени открито всички важни за присъстващите теми. Белгийско председателство на ЕС в България благодари на делегацията на ДПС и местните ръководители на мисии на ЕС за приноса им към дискусията“, допълват от ДПС.

"Пеевски е айсберг на корупцията"

"Делян Пеевски е българският айсберг на корупцията и еманация на завладяната от Мафията държава. Той е санкциониран за значителна корупция от САЩ и Великобритания", пише BIRD, като припомня санкциите по глобалния закон "Магнитски". "Легитимирането му по този начин (от) Европа е шамар за гражданското общество в България, което от години полага усилия да се освободи от хватката на мафиотски властови зависимости".

Още: Татяна Дончева: Със закона за хазарта беше ударен бизнес, неподчинен на Пеевски и ГЕРБ

"Делян Пеевски е редовен герой на нашите разследвания и е свързан включително с огромни злоупотреби с европейски средства. За нас дипломатическият сигнал на тази среща е ясен и еднозначен - Европа обръща гръб на политиката си за утвърждаване на правовия ред и борбата с корупцията и легитимира корупционните разрушители на нейните ценности", смятат от разследващия сайт.

BIRD се финансира основно от дарения на читателите, но участва и в международни проекти, финансирани по различни грантови схеми. Един от тях е финансиран от Journalismfund.eu - организация, базирана в Белгия, разпределяща европейски средства. По този проект с мажоритарно европейско финансиране медията е получила 2110 евро през тази година и предстои да получи още 745 евро.

"В знак на протест ще прекратим участието си в проекта и въпреки свършената работа ще върнем получените средства", информират от BIRD.bg.

Иск за европейски "Магнитски"

"Също така декларираме, че няма да кандидатстваме и да участваме в проекти, финансирани с европейски средства, докато Делян Пеевски не бъде санкциониран по европейски механизъм, подобен на американския закон "Магнитски". Тази лицемерна политическа Европа, която се ръкува с българската Мафия, не заслужава нашия рискован труд и усилията ни да осветим схемите, с които се крадат европейските средства. Заслужават го обаче европейските граждани и го дължим на тях", завършват от медията.

Още: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес