Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради фирма във Великобритания: Прекратиха правомощията на кмета на район "Илинден" в София

21 юни 2024, 20:00 часа

Общинската избирателна комисия прекрати правомощията на кмета на район "Илинден" в София Емил Бранчевски заради фирма, която си открил през февруари тази година във Великобритания. Бранчевски твърди, че това е измама и някой е откраднал личните му данни, а целта е била да бъде отстранен от поста.

Реклама

За казуса се разбра тази седмица. Тогава стана ясно, че срещу Бранчевски има 2 сигнала в ОИК. Единият е, че продължавал да работи като лекар в Германия, а другият - за откритата фирма.

Още: Жертва на киберизмама: Районен кмет се оплака от кражба на лични данни и злоупотреби с тях

Самият Бранчевски коментира сигналите. „Още преди писмото на ОИК съм подал обяснение с предприетите мерки за тази фирма във Великобритания, и защо ОИК не си чете пощата, а две седмици по-късно ми праща уведомление. Относно твърденията за действащи трудови правоотношения с клиника в Германия - мога да приложа документ за напускане на тази фирма. Несъстоятелни са и обвиненията, че работя в Германия, докато бях със счупен крак няколко седмици. Осъзнавате ли колко смехотворно е твърдението, че през февруари съм си отворил фирма, при положение, че месеци преди това имаше подобни казуси, например с кмета на Варна. Дори децата знаят, че кметовете нямат право да бъдат управители във фирми и да участват в тях. Какъв човек трябва да си, за да си отвориш сам фирма? В момента, в който разбрах от медии за документи в британския търговски регистър, веднага съм сезирал органите в България още през март", каза кметът. И попита защо не са предприети действия.

"Аз съм казал в моята жалба, че създаването на тази фирма е станало без мое съгласие, чрез кражба на личните ми данни. Като гражданин и като кмет, искам да знам кой е извършил това, и съм изпратил жалба и до британските институции. От така изложените факти очевадно е, че ОИК има за цел да обслужи нечий интерес с моето отстраняване", каза още той, цитиран от 24 часа.

Още: Отстраниха втори кмет от ПП-ДБ във Варна

ОИК казва, че не открива нарушение по казуса с Германия. Заради фирмата във Великобритания обаче прекратява правомощията му като кмет. Цялото решение на ОИК може да видите тук.  Бранчевски най-вероятно ще обжалва решението. Той бе издигнат от "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София".

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес