Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За секциите в чужбина ГЕРБ искали да има "равенство"

20 май 2016, 08:30 часа • 713 прочитания

До 35 секции в държава няма да са пречка за българите, живеещи в САЩ, Канада, Великобритания, Испания. Това заяви председателят на правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

На въпрос дали ограничението е директно срещу Турция, Кирилов дипломатично каза „погледнато математически”, че ще има ограничение. На последните избори там е имало 139 секции. Кирилов отказа да коментира дали ГЕРБ подкрепя мярката, за да се ограничи ДПС. Искаме да има един обективен критерий, равенство навсякъде, заяви Кирилов. Мисля, че тази промяна ще издържи и пред Конституционния съд, добави той пред БНТ.

Защо беше приета междинна граница броят на заявленията, необходими за откриване на секция в чужбина? Според председателя на правната комисия в парламента и 100 заявления, както е било до 2013 година, и 40, както беше при кодекса на Мая Манолова, е едно и също.

Българите в чужбина са добре организирани – имат сайт, така че не е проблем да има самоорганизация, подчерта Кирилов.

На въпрос защо се стигна до поправки, вето, пак поправки, депутатът от ГЕРБ се оправда с „волята на парламентарното мнозинство”. Кирилов не се съгласи, че ГЕРБ е удовлетворил исканията на „Патриотичния фронт”, за да не си отиде и ПФ от управлението. По думите му президентското вето не било точният инструмент за реакция. Кирилов посочи и, че Мая Манолова има личен интерес да подаде жалба срещу измененията, защото те са разкрили недостатъците на нейната работа като депутат по Изборния кодекс.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес