Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За да има кабинет с третия мандат: Слави Трифонов обясни защо ИТН подкрепи Рая Назарян

20 юни 2024, 13:29 часа
Реклама

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов даде обяснения защо депутатите от партията му промениха позицията си за един ден и подкрепиха Рая Назарян от ГЕРБ за председател на Народното събрание. Целта, по думите му, е да се разблокира работата на 50-ия парламент и в крайна сметка да се стигне до евентуално връчване на третия мандат за съставяне на правителство на ИТН.

Реклама

Още: ГЕРБ, ДПС и ИТН избраха Рая Назарян за председател на Народното събрание (СНИМКИ и ВИДЕО)

"Ако другите не искат избори, ще подкрепят кабинет на ИТН"

"Такава е ситуацията, че явно се налага да повтарям някои неща, защото има хора, журналисти и шарлатани, които нещо не разбират", написа Трифонов във Facebook на 20 юни.

"Живеем в парламентарна държава и има парламент, който избира правителство, което управлява държавата. Така е дори и с нелепите поправки на Конституцията, осъществени от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Тоест, основният закон е такъв. Първият мандат отива в спечелилата изборите политическа сила. Това е ГЕРБ. ИТН няма да подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ. Вторият мандат отива в ДПС. ИТН няма да подкрепи прaвителство с втория мандат на ДПС. И ако президентът даде третия мандат на ИТН, ИТН ще предложи експертно правителство, което ще свърши определени неща за определено време. И ако другите партии в парламента не искат да се ходи на избори, ще подкрепят това правителство. И за да се случи всичко това, трябва да има работещ парламент, с избран председател на парламента", добави лидерът на ИТН.

Снимка: БГНЕС

Още вчера, 19 юни, той заяви, че партията му няма да подкрепи кабинет нито с първия, нито с втория мандат, а ще чака папката от президента Румен Радев да се озове в ИТН: Обрат: ИТН няма да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ или ДПС.

"Всички интерпретации по темата са или от хора, които не разбират, или от хора, които въобще не искат да има парламент и закони, или от хора, които им харесва да говорят глупости, или от шарлатани, които са лъжци, национални предатели, крадци и обикновени фалшификатори", написа Трифонов.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес