Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Възраждане“ представи листата си в Плевенско: Приоритет ни е справянето с демографската катастрофа

08 март 2021, 15:58 часа • 21679 прочитания

„Не случайно избрахме 8 март за първата ни предизборна пресконференция в Плевен. Това е свързано с дълбокото разбиране на „Възраждане“, че семейството е изключително важна част на нашето общество. Жената е тази, която не само ражда нашите синове и дъщери, тя създава човека. Най-големият проблем в България, който се усеща навсякъде, е демографската катастрофа. Досегашното правителство имаше вицепремиер по демографските въпроси, който не направи нищо от това, което можеше да се направи. „Възраждане“ има демографска програма във фокуса на своите приоритети.“

Това заяви днес пред журналисти инж. Николай Дренчев, водач на листата на „Възраждане“ в 15-ти МИР – Плевен. Той е дълбоко свързан с този край. Роден е и е израснал в Плевен. Професионалната му реализация преминава по пътя от пилот-изтребител на МИГ 23 до успешен предприемач и баща на шест деца.

Инж. Дренчев посочи основните позиции, които „Възраждане като партия си е поставила приоритетно да защитава и да развива:

„На първо място е подпомагане на родителството – адекватна подкрепа от държавата за всяко българче и на традиционното българско семейство. За да може в семейството да се отглеждат здрави, образовани, възпитани деца, необходимо е да имаме фокус върху образованието. Родителите трябва да имат пари за учебници. Има много разходи за издръжката на едно дете в детската градина и в училище. Задължително трябва да подпомогнем семействата в образованието на техните деца.

Въпреки че в последно време заплатите да учителите се вдигнаха доста, всъщност те са натоварени с една много сериозна бумащина и това не им позволява да се фокусират върху основните процеси в образованието. Имаме много забележки по отношение на образованието, на качеството на учебниците и на възпитателния процес, който е само формално присъстващ в образователната система.

В здравеопазването планираме да премахнем търговския статут на болничните заведения. В момента здравето е превърнато в стока, а схемата е така направена, че хората трябва да са болни и страдащи, за да печелят търговските дружества-болници и търговците-лекари. Категорично не сме съгласни с това и смятаме, че трябва да се преподреди цялата здравеопазваща система. Ковид-пандемията е само още един елемент, който допълнително показва кризата и неадекватността на нашата здравна система“ каза още инж. Дренчев.

Той допълни, че проблемите в държавата са проблеми и на Плевен – градът не е изолиран остров. Сериозен проблем е свръх централизацията на бюджета, който в по-голяма степен се разпределя на централно ниво. Неудобните за управляващите градове биват орязвани и неглижирани. Плевен също страда от това отношение. Въпреки че бюджетът му е близо 126 млн. лв., тези пари не са достатъчно за всички необходими пера. Особено за инфраструктурата, която е огромен проблем, смята водачът на листата.

„Ако „Възраждане“ получи представителство в новия парламент – нещо, в което ние сме сигурни, стига да се проведат достатъчно честни и почтени избори, една от първите ни задачи ще бъде децентрализация на управлението. И то така, че хората по места да получат много повече права и възможности да се разпореждат сами със собственото си битие, без да има значение колко са симпатични и угодни на управляващите в Министерския съвет. Това е заявка и за преразглеждане на Закона за държавния бюджет. В Плевен, както и в София, има много сериозен проблем със замърсяването на въздуха. Това е нещо, с което категорично трябва да се справим“, твърди инженерът.

Според него възможности за развитие, за това, да преминем от демографски колапс към демографски възход, за това, да се наредим на челно място в Европа и света по отношение индустрията има. Възможности ни дава и членството в ЕС с неговите милиардни фондове. Но дали те ще бъдат оползотворени, зависи изключително много от хората, които се разпореждат с тях. Хората, които „Възраждане“ предлага за депутати, ще се отнасят изключително внимателно и почтено с харченето на обществените средства.

Инж. Николай Дренчев представи и останалите участници в плевенската листа на „Възраждане“:

Вторият е Данаил Раденцов, областен координатор на партията. Той е на 37 г. от Плевен, семеен с две деца. Мениджър е във фармацевтична компания. Човек, който изключително добре познава и града, и региона, познава проблемите им и е чувствителен към болките на хората.

Трети е Милен Маринов, на 34 г. Учил е основно училище в Плевен, после – в Лозаро-винарския техникум в града. Завършил е висше образование в Свободния университет „Черноризец Храбър“ във Варна – специалност мениджмънт на туризма. Също е семеен. Има собствен бизнес в Червен бряг.

Четвърти е ветеринарният лекар д-р Ангел Мавровски. Има интерес към инфекциозните болести, към съдебната ветеринарна медицина по отношение на лов, риболов и аквакултури. Той е търговски представител на големи фирми във ветеринарно-фармацевтичния бранш.

Пети е Захари Дончев. Той е на 38 г. Семеен. Роден е в Габрово, от 15 г. живее в Плевен. По професия е икономист.

В листа са още Огнян Иванов – предприемач от Гулянци, и Евелин Първанов – писател, който е родом от село Малчика.

„Ако бъда избран за народен представител от листата на ПП „Възраждане“, ще работя най вече за решаване на проблемите на плевенчани. Един от тях е спортът. Седмият по-големина град в България – Плевен, е дал през годините европейски, световни и олимпийски шампиони. За съжаление в 21 век градът все още няма мултифункционална спортна зала. Единственият останал стадион тъне в разруха и дори е опасен за хората. Недопустимо е Плевен да няма нито зала, нито стадион. Това е обидно. И аз като всички други родители искам децата ми да растат здрави, силни и дисциплинирани – именно това дава спортът. За съжаление обаче децата на Плевен няма къде да практикуват спорт. Това трябва да се промени. Трябва да се направят промени в Закона за младежта и спорта – така, че да се насърчават подрастващите поколения да спортуват.

Проблемът с туризма в Плевен също е сред най-важните. Заради пандемията сега туризмът в цял свят е изтикан до стената. Но град като Плевен – с хилядолетна история, с културно-исторически паметници, с природни забележителности туризмът почти не съществува. А имаше времена, когато туристически групи от цял свят посещаваха Плевен, запознаваха се с неговата история, виждаха нашите паметници, нашата природа и т.н. За съжаление заради мерките срещу Ковид 19 не можем да разчитаме на туристи от чужбина. Но защо да не се обърнем към вътрешния туризъм? В Народното събрание ще настояваме и за промени в Закона за туризма“, каза Данаил Раденцов.

Участниците в пресконференцията заявиха още, че „Възраждане“ е обединение на хора доброволци, обединени около това България да бъде суверенна държава и да бъде запазен българският национален интерес. Хора, които със собствени сили работят за това България да стане предпочитано място за живот, работа и отглеждане на деца за всеки българин. Част от тези хора са в плевенската листа на „Възраждане“. Надсловът на кампания ще бъде „Повярвай в България!“.

Кореспондент: Ангел Атанасов

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес