Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вътрешният министър с различни тези за влизането на Брендо в България?

30 юли 2024, 15:00 часа • 987 прочитания

Евелин Банев - Брендо е влезнал в България в периода март-юни 2022 г., но не е ясно дали е кацнал при случая с малкия самолет "Пайпър", прелетял незаконно над четири натовски държави и приземил се на 08.06.2022 г. край Търговище.

Това става ясно от отговор по парламентарен контрол на вътрешния министър Калин Стоянов на въпрос от депутата от ПП-ДБ Димитър Найденов. Това се разминава с първоначалната теза на вътрешния министър, който в края на юни по време на изслушване в пленарната зала отговори, че Брендо вероятно е бил в самолета и използва трибуната да нападне бившия вътрешен министър Бойко Рашков. 

Още: Рашков отговори на Стоянов: Този фалшив герой аз го направих директор, а сега се прави на Шерлок Холмс 

В своя въпрос депутатът подчертава още, че Софийската апелативна прокуратура е разпространила и нарочна позиция, в която уточнява, че няма доказателства Брендо да е влязъл в България със самолета, който през юни 2022 г. наруши въздушното пространство на поне 7 държави и кацна на изоставеното летище Буховци край Търговище.

Снимка: БГНЕС

От своя страна сега силовият министър заявява, че периодът на влизане на Брендо у нас само съвпадал като време с инцидента с "Пайпър"-а, но и изрично подчертава:

Още: Стоянов: Кметът на Елин Пелин да си пие узото и да се маже по-често със слънцезащитни мазила

"Към настоящия момент не може да бъде предоставена категорична информация за начина и времето на влизане на Евелин Банев - Брендо в България", пише Стоянов.

Лъжливото овчарче?

На въпросното изслушване в пленарна зала на 28 юни, министър Калин Стоянов, който беше на кино по време на протестите срещу БФС в центъра на София от есента на 2023 г., каза:

"Да, в МВР има информация, според която Брендо е влезнал в България в периода март-юни 2022 г. Това е свързано с обстоятелствата около самолета, който по време на министър Рашков беше преминал през няколко европейски държави, кацнал временно във Видин, заредил и продължил, след което кацнал в Търговище. Съвсем скоро ще потвърдим тази информация", каза още той и нападна словесно Бойко Рашков.

Пред депутатите Стоянов разкритикува бившия министър още, че не е пратил хора на място, защото "времето било лошо". По същото време обаче служебният вътрешен министър, който бе предложен и в кабинета на ГЕРБ на Мария Габриел, ръководеше Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в МВР (ГДБОП).

Пред народните представители Стоянов се похвали, че докато Рашков "изчаквал да се оправи времето", то той бил предпредил необходимите действия.

Още: Каква е връзката между Брендо и Гълъбин Боевски? Говори спортен журналист

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес