Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки войната в ДПС: "Маркет линкс" ѝ дава второ място на изборите

28 август 2024, 10:22 часа • 803 прочитания

ДПС е втора сила на предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори – за движението биха гласували 15,4% от хората, които смятат да отидат до урните, гласи проучване на „Маркет линкс“.

Очевидно, социологическата агенция счита ДПС все още като монолитна партия, а не като разцепена на две формация след разрива между почетния председател Ахмед Доган и Делян Пеевски. Това потвърди и социологът Добромир Живков в ефира на bTV, като призна, че "не е изключено ДПС да се яви на изборите като две партии - и двете биха имали място в следващото Народно събрание".

Още: Тимур Халилов: Пеевски и хората му са изключени още на 10 юли по волята на Доган

Изследването е финансирано и реализирано от bTV и "Маркет линкс", проведено е в периода 14 - 23 август сред 1038 лица чрез пряко лично интервю и онлайн анкета.

Припомняме, че последният епизод от войната в ДПС бе обявеното от Доган изключване на Пеевски от партията и съответно – свалянето му от поста съпредседател: "Сбирка на отцепници": Пеевски с първи коментар за изключването си от ДПС.

Снимка: БГНЕС

Пеевски от известно време насам намеква, че ще прави нова партия, макар засега да няма повече подробности. Той дори покани Калин Стоянов за водач на листа, при положение че бъде освободен от поста служебен вътрешен министър, което се случи: "Моралната победа е за мен": Калин Стоянов се сбогува с МВР и влиза в политиката (ВИДЕО).

ГЕРБ-СДС пак първа, ИТН и "Величие" отпадат от парламента

ГЕРБ-СДС ще е първа сила на предстоящия пореден вот, гласи проучването на "Маркет линкс". За партията биха гласували 21,9% от решените твърдо да участват в изборите като електорат.

След ДПС са ПП-ДБ с 14,3%, "Възраждане" с 11,5% и БСП с 6,2%.

Засега "Има такъв народ" остава под четирипроцентовата бариера за влизане в парламента с 3,2% подкрепа, а "Величие", която изненадващо влезе в 50-ото Народно събрание, ще събере 2%, смятат от "Маркет линкс".

Още: Решението за изключването на Пеевски няма правна стойност: Анализ на Илхан Андай

Активност

Само 42% от гражданите са мобилизирани да гласуват на следващите избори, макар кампанията още да не е стартирала, показва още изследването. Данните сочат, че 45% от хората са сигурни за кого ще гласуват. "Над 700 хиляди души обаче предстои да решат за кого ще гласуват, което означава, че кампанията ще е решаваща", смята Добромир Живков.

Още: Росица Матева: Документ от Софийския градски съд би определил как ще се регистрира ДПС за изборите

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес