Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Втори опит - неуспешен: Столичният общински съвет пак остана без председател (СНИМКИ и ВИДЕО)

20 ноември 2023, 13:25 часа • 6183 прочитания

Столичният общински съвет (СОС) проведе втори неуспешен опит за избор на председател на местния парламент. Така местният парламент остава блокиран от процедурни хватки и липса на консесус за избор на пръв сред равни.

Точно както преди седмица, така и днес, кандидатите за шеф на столичния парламент бяха същите четирима общински съветници:

  • Борис Бонев от "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София";
  • Красимир Гълъбов от "Възраждане";
  • Диана Тонова от БСП;
  • Пламен Данаилов от ИТН.

От групата на ГЕРБ-СДС отново подчертаха, че ще бъдат твърда опозиция на новите управляващи, които трябвало сами да си намерят мозинство в Столичния общински съвет. Народните представители на Борисов отказаха да подкрепят която и да е от кандидатурите, както и не издигнаха своя.

Припомняме ви и разпределението на силите в новия столичен парламент:

  • ПП-ДБ-СС - 23 съветници; 
  • ГЕРБ-СДС - 14 съветници; 
  • "БСП за България" - 9 съветници; 
  • "Възраждане" - 8 съветници; 
  • ИТН - 3 съветници; 
  • КОД - 3 съветници; 
  • ВМРО-БНД - 1 съветник.

След проведеното гласуване и точно както преди седмица 47-е гласували общински съветници отново подкрепиха своите си кандидати, както следва - за Борис Бонев - 23 гласа, за Диана Тонова - 9 гласа, за Красимир Гълъбов - 8 гласа, за Пламен Данаилов - 3 гласа и 14 негласували (групата на ГЕРБ-СДС).

На втория тур между кандидатът на ПП-ДБ-СС и този на БСП ситуацията с гласовете се повтори и така очакванията Борис Бонев да бъде избран за председател на Столичния общински съвет отново не се случиха. Следващият трети поред опит за избор ще бъде на 30 ноември.

 

Терзиев къде е?

Още в началото на заседанието се стигна до напрежение, след като кметът Васил Терзиев не присъстваше в залата, въпреки първоначалните си заявки. "Кметът има работа, в момента е в Министерство на финансите", каза председателстващият заседанието най-възрастен общински съветник Грети Стефанова от групата на ПП-ДБ-СС.

Това бе посрещнато с критики от страна на съветниците на ГЕРБ и БСП, които поискаха отчет за това какво точно прави в този момент Васил Терзиев и защо отсъства от залата. Те припомниха, че според правилника за работата на столичния съвет кметът е длъжен да присъства на заседанията. На този аргумент съветниците на ПП-ДБ-СС отвърнаха с припомняне, че предишният кмет на София Йорданка Фандъкова много рядко се е включвала в работата на местния парламент.

Впоследствие столичните съветници излязоха в 30-минутна почивка, след която Терзиев все пак се появи в залата на СОС.

Още: Вили Лилков: ГЕРБ да надмогнат задръжките и да говорят с ПП-ДБ за споразумение в СОС

Дежа вю

Припомняме, че точно преди седмица процедурата завърши с неуспех, след като нито една от същите четири кандидатури (Борис Бонев - ПП-ДБ-СС, Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от "Възраждане" и Пламен Данаилов от ИТН) не събра подкрепа в СОС. След провала на първото гласуване тогава на балотаж отново отидоха Бонев и Тонова, но и двамата кандидати за втория най-важен пост в Общината не получиха необходимите 31 гласа.

През уикенда пък кметът на София Васил Терзиев изпрати покани до всички партии, които са част от Общинския съвет. За разговори се отзоваха всички, без ГЕРБ и ИТН, а след края на разговорите не бе постигнат консенсус за избор на пръв сред равни в столичния парламент.

Още: Нови избори, ако Столичният общински съвет остане без председател? Говори доц. Наталия Киселова (ВИДЕО)

Снимки: БГНЕС

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес