Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Васил Божков: Ще участваме на изборите

31 януари 2021, 13:10 часа • 7577 прочитания

"Опитват се да ни пречат всячески, което показва, че ги е страх". Това каза в интервю за БНР бизнесменът и основател на партия "Българското лято" Васил Божков. Думите му са в коментар на това, че Софийският градски съд отложи за 5 февруари делото за регистрацията на партия "Българско лято", а причината – прокуратурата е била нередовно призована.

Васил Божков бе категоричен, че ако не успеят с регистрацията на партията, то на изборите могат да намерят партия мандатоносител, с която да участват. Той обаче отказа да каже коя може да e тя, като уточни, че има няколко възможности. "Ние играем винаги за победа, за да спечелим тези избори. Ако партията реши, мога да бъда в листата. Ако искат аз да бъда, мога ли да им откажа", попита той.

Божков отново повтори тезите си, че при неговия случай имало тотално нарушаване на закона. "Никой не ми е казвал, че съм обвиняем – никой не ме е търсил, нямам пратена призовка. Изведнъж като заминах за Дубай и решиха да ме потърсят", каза още Божков. “Има само изявления на един психически нездрав прокурор, нищо доказано няма. Решаваме, че някой е виновен, унищожаваме го и после почваме да търсим доказателства. Адвокатите ми донякъде са запознати с разследването, има тотално нарушаване на закона. Нямам призовка, никой не ми е казал, че съм обвиняем“, категоричен беше бизнесменът.

Той коментира и ареста на съпругата си Елена Динева. "Единственото обвинение е, че ми е жена. Имах си бизнес планове в Дубай, след което самолет трябваше да вземе съпругата ми, след което заминавахме за Тайланд", каза още бизнесменът, като уточни, че прокуратурата е знаела много добре за неговата програма. "Има летателен план, който се взима седмица по-рано", уточни Божков. "За мен прокуратурата не спазва законите, Иван Гешев е инструмент на Бога, както сам каза. Няма връзка със здравия разум много-многоЮ, каза още той.

"Чувствах се изключително силен, понеже не съм нарушавал законите, винаги съм си плащал данъците. Тези пари съм ги плащал след платени данъци", коментира Божков подкупите, които сам разкри, че е давал на Бойко Борисов и Владислав Горанов. "Не съм си осигурявал спокойствие, осигурявал съм си съществуване", каза още той.

"Когато отказах да плащам, ми унищожиха целия бизнес. Плащал съм си всички данъци и след това съм давал пари на тях. Въпреки всичко, не съм ощетил никой, това са мои лични пари, мога да ги изям, да ги изпия, но съм ги давал на грабителите. Рекетът ескалира, увеличаваше се повече и повече. Ако човек спазва законите, той трябва да е недосегаем. Не съм давал подкупи, мен са ме рекетирали. Не съм вярвал, че такова нещо съществува, затова съм мислил, че съм недосегаем", каза още той.

"Всички видяхте, че записите са монтирани. Това са откъси от разговори, които са наслагвани от неща, които съм казвал", каза още той във връзка с пуснатите от прокуратурата 4 записа на обаждания на бизнесмена до журналиста Огнян Стефанов, бившия депутат от БСП Александър Паунов и варненския адвокат Захари Томов, в които се говори за манипулиране на протестите в социалните мрежи.

“Моделът се сменя, като се вземе политическата власт. Това става чрез избори, времето на революциите отмина. Протестите не дават властта, те могат да свалят някой от власт, но тя се печели на избори. Подкрепял съм морално протестите, но не съм ги финансирал. Мисля, че доста повече от 10 000 мога да изпратя пред парламента", категоричен бе той.

"“Не се укривам, не мога да се върна, хунтата ми създаде хиляди проблеми, писаха молби за екстрадиция, до Интерпол. Вървят процедури и аз не мога да напусна Дубай. Тук е правова държава и процедурата си върви. Ако зависи от мен, веднага бих се върнал", каза още Божков в предаването "Политически некоректно" по БНР.

"Винаги съм имал мисия – имах мисия да подпомагам спорта, създадох олимпийски и световни шампиони. Имах мисия да събера културното наследство на България, създадох най-голямата колекция на страната, те го разрушиха. Сега мисията ми е да отърва българския народ, аз мога това, обикновения човек не може. Ще го направим със законови промени. Партиите на статуквото не могат да променят нищо, те говорят за рестарт. Ние не искаме рестарт на системата, искаме да бутнем всичко", категоричен беше той.

Още: България през 2020 година: Васил Божков - обществен враг номер едно

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес