Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС образува и насрочи дело по жалба на отстранения от БНБ Андрей Гюров

26 юли 2024, 10:42 часа • 1345 прочитания

Върховният административен съд (ВАС) образува и насрочи за разглеждане административно дeло по жалба на отстранения подуправител на Българската народна банка (БНБ) Андрей Гюров.

Жалбата му е постъпила вчера, 25 юли, в деловодството на съда и веднага е била разпределена за разглеждане от дежурния състав, който е определен със заповед на председателя на ВАС № РД-06-136 от 10 юни 2024 година.

Още: Илиян Василев: УС на БНБ се сниши, както при фалита на КТБ

Административното дело е образувано под номер 7373/2024 и е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 2 август, петък, от 11 часа в зала № 2 на Върховния административен съд от дежурен състав. Страните по делото са редовно призовани, съобщиха от пресцентъра на ВАС.

Снимка: БГНЕС

Отстраняването на Гюров

На 16 юли БНБ отстрани Андрей Гюров като подуправител на банката. Решението е в унисон с позицията на Комисията за противодействие на корупцията, според която бившият депутат от ПП-ДБ е в несъвместимост, тъй като при назначаването в БНБ е участвал в търговско дружество, както и в две сдружения.

Още: Сабрутев намекна, че саботират потенциалната кандидатура на Гюров за служебен премиер

Самият Гюров посочи, че отстраняването му може да е проблем пред България за влизане в еврозоната. А решението на антикорупционната комисия нарече "политическа атака".

Административният съд София-град (АССГ) по-рано този месец прие за допустима жалбата на Андрей Гюров срещу Комисията за противодействие на корупцията. Съдът е насрочил и дата за делото – то ще се гледа през септември.

Още: Съдът не видя доказателства на Антикорупционната комисия срещу Андрей Гюров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес