Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС образува две дела по жалби на ДПС-Пеевски, гледа ги на 11 септември

10 септември 2024, 14:00 часа • 855 прочитания

Върховният административен съд (ВАС) образува и насрочи за разглеждане в открити съдебни заседания за 11 септември 2024 г. от 11 часа в зала 2 на съда две дела по жалби на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ (ДПС-Пеевски).

Коалицията е представлявана от Байрам Байрам и Искра Михайлова – Копарова.

Още: Човек до Доган призна, че са чистили имиджа на Пеевски и са били слепи

За какво са жалбите?

Жалбите са срещу подадените от крилото на Ахмед Доган документи за самостоятелно участие на ДПС на изборите на 27 октомври, а също и срещу отказа на Централната избирателна комисия (ЦИК) да регистрира за вота коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“: Пеевски възропта пред ЦИК срещу регистрацията на ДПС без него и обжалва отказа пред ВАС.

Оригиналното съобщение на ВАС звучи така:

"1. Решение № 3590-МИ от 4 септември 2024 г. и решение № 3591-МИ от 5 септември 2024 г. на ЦИК за поправка на решение № 3590-МИ, постановени от ЦИК за отказ за регистрация на коалиция за участие в новите избори на 20 октомври т.г.

2. Решение № 3637-НС от 9 септември 2024 г. на ЦИК, с което е отказано да бъде регистрирана коалицията за участие в изборите за народни представители.

Двете административни дела във Върховния административен съд са с номера 8363 и 8364 от 2024 г.".

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че вчера, 9 септември, ЦИК отказа да регистрира за изборите и двете коалиции - "ДПС - Ново начало" (ДПС-Пеевски) и "Демокрация, права и свободи - ДПС" (ДПС-Доган). Причината е, че една партия няма как да участва в повече от една коалиция на вота. В разгара на вътрешнопартийната битка между Доган и Пеевски двете крила водят спор върху "марката" на автентичното ДПС и у кого е тя.

Още: ЦИК взе правилното решение да не регистрира двете ДПС, но кое е автентичното?: Анализ на изборни експерти

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес