Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уволнения и всяване на страх, активирани кметове на ГЕРБ и репресии: ДПС-Доган с данни за безпрецедентен натиск (ВИДЕО)

23 август 2024, 17:42 часа • 3898 прочитания

Депутатите от ДПС-Доган се оплакаха от безпрецедентен натиск и държавна репресия след серията проверки на МВР, ГДБОП, КПК, АДФИ и НАП срещу тях и техни кадри.

В своя нарочна декларация те поискаха среща със служебния премиер Димитър Главчев и и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов с молба да не допускат употреба на държавните институции за сплашване. Пред медиите съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров заяви, че през последните 35 години нито едно правителство не си е позволявало да използва държавните инстанции с цел всяване на страх и психоза. По думите му получените сигнали за проверки в общини, управлявани от ДПС и дори в домове на техни симпатизанти.

Още: Клонираните атакуват: "Романо Фейсбуко" стана "Фронт срещу корупцията" срещу Ахмед Доган (СНИМКИ)

"МВР, ГДБОП, АДФИ и НАП се превръщат в политическа бухалка. Призоваваме държавните институции и държавните служители да не се поддават на заплахи и натиск. Сигналите, които получаваме през последните дни за тенденциозно провеждане на проверки в общини, управлявани от ДПС, в домовете и семействата на наши членове, симпатизанти и активисти, както и за планирани бъдещи такива, будят сериозно притеснение у нас за груба злоупотреба с власт и използване на държавните институции като инструмент за натиск в навечерието на предсрочните парламентарни избори", каза Чакъров.

От своя страна независимият депутат Джейхан Ибрямов заявява, че проверките са много и натискът е голям: "Без изключение всички наши близки от нашето семейство са подложени на проверки от НАП, всички наши кметове са подложени от АДФИ, привиквани са наши активисти да задават обяснения в МВР, че уж са купували гласове за местните избори. Активирани са и кметове на общини от ГЕРБ. Не мога да съобщя имената, защото след това започва натиск върху тези наши членове и симпатизанти. Има уволнения и в горските стопанства", подчертава още Ибрямов.

Още: "С Калин Стоянов Пеевски показа кой е онбашията": Веселин Стойнев с прогноза за две ДПС-та на вота (ВИДЕО)

"Ние ще продължим да се борим за правата на всички български граждани. Ще защитим всеки един наш член, симпатизант и активист", казва още Чакъров, който потвърди, че вече е разговарял два пъти с Главчев по темата. От ДПС-Доган подчертават, че действията, на които са подложени посочените горе лица и субекти, нарушават основните принципи на правовата държава и подкопават устоите на демокрацията и призоваха властта, дипломацията, обществото, медиите и правозащитните организации да не остават безучастни към "тази безпрецедентна злоупотреба с държавна власт".

Още: Ахмед Доган: ДПС има уникален шанс да си подреди къщичката (ВИДЕО)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес