Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Успехът в дипломата на Цачева мистериозно се увеличил

01 ноември 2016, 21:17 часа • 9813 прочитания

Любопитен факт, свързан с дипломата за висше образование на кандидат-президента Цецка Цачева, посочва в утрешния си брой в. "Сега".

След разследването на вестника за дипломата на Цецка Цачева - кандидат-президент на ГЕРБ, Софийският университет "Св. Климент Охридски" изненадващо реши да отвори архива си за bTV и да покаже досието й като студентка. Нещо, което бе отказвано на "Сега" в продължение на три седмици, въпреки че имаше изрично съгласие от Цецка Цачева.

Зрителите видяха две свидетелства за успеха на Цачева, на които се виждат само оценките й от държавните изпити - едното със сгрешено име на родното й село, другото "поправено". Показани бяха и две отворени книги - едната със списък на студенти от Юридическия факултет, сред които се видяха името на Цачева, факултетният й номер и годините й на приемане и завършване - 1978 и 1982 г., както и забележка в скоби "поправена", очевидно отнасяща се за дипломата й. В репортажа беше демонстрирана и книга с оценки от изпитите от четирите години на следване в специалност право, без да се вижда името, за което се отнасят те. Вместо да даде отговори, излъченият материал предизвика още повече въпроси.

От показаните по bTV документи излиза любопитен факт - успехът на Цачева от следването се оказва различен от този, който е изписан в дипломата й. В дипломата пише 5.12, а в документите, показани от СУ - 5.19. За разминаването няма обяснение. В същото време "Сега" разполага с официален отговор от СУ, в който се казва, че Цачева е "завършила право семестриално през м. юни 1982 г. със среден успех от курса на обучение мн. добър 5.12". "Средният успех от следването и средният успех от държавните изпити са едни и в дипломата, и в приложението към нея", заяви шефът на пресцентъра на СУ Боряна Коларова, която твърди, че е направила проверката лично.

Не е ясно как успехът на Цачева се повиши със 7 стотни за няколко дни - от мига, в който СУ направи проверка по искане на "Сега", до репортажа, направен от bTV в понеделник вечерта. Не е ясно и кога СУ казва истината - когато Коларова отговори на "Сега", че няма никакво разминаване, или когато показа на bTV анонимни документи с успех 5.19.

На показаните свидетелства за успех се вижда ясно, че наистина родното село на Цачева е било погрешно изписано. Така се потвърди обяснението на СУ, че "при изготвянето на дипломата е допусната техническа грешка при изписването на мястото на раждане - вместо село Драгана е изписано село Драгино. Това тогава е наложило дипломата да бъде изготвена наново, като уникалният номер е бил изписан на ръка." Не е ясно обаче защо, след като е поправена маловажната грешка с родното село, не е поправена и важната грешка с успеха на Цачева. Не е логично тя да се е съгласила в дипломата й да е изписан по-нисък успех, при положение че оценките й са по-високи.

Има и още един странен факт - на поправеното свидетелство за успех не е изписан номерът на дипломата, към който то се отнася. Няма и подпис и печат на ректора на СУ. Двата документа са с дата 12 май 1983 г., но подписът на декана на Юридическия факултет е различен.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес