Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уникално: При гласуване в пленарна зала комисия реши да има изцяло машинно гласуване от 2020 година*

14 февруари 2019, 13:30 часа • 2736 прочитания

След местните избори 2019 година ЦИК въвежда машинно гласуване за всички секции, с изключение на тези в населени места с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с избирателна кутия, в секциите в лечебни заведения, домове за стари секции, кораби и секции извън страната. Това прие на извънредно заседание парламентарната правна комисия по предложение на Йордан Цонев от ДПС.

В текста изрично се записа по негово настояване, че гласуването ще се извършва само машинно. "Целта на машинното гласуване е да елиминира субективния фактор при отчитане на резултатите от секционните комисии (СИК) и да се избегнат грешките в протоколите", подчерта Цонев. Логично той не обясни как ще се избегнат грешките, след като СИК броят ръчно т.нар. контролни разписки (баркодовете) от гласуването, които се събират в непрозрачна урна.

По предложение на българите в чужбина комисията прие до 31 март, 2020 година ЦИК да приеме пътна карта за експериментално дистанционно електронно гласуване.

При извънредното заседание на комисията беше прието още - при провеждане на изборите за евродепутати през май, 2019 година машинното гласуване се провежда в най-малко 3000 секции, а при общите избори - за общински съветници и кметове през 2019 година, машинното гласуване се провежда в най-малко 6000 избирателни секции.

Заседанието на правната комисия протече в отсъствието на депутати от БСП. "Самият факт за свикване на извънредно заседание на правната комисия показва, че нашите критики снощи са били удачни, но това не е важното", каза червеният депутат Крум Зарков и подчерта, че в новото обсъждане на ниво комисия би трябвало да влязат и горещите въпроси за преференциалното гласуване и начина на обжалване на решенията на избирателните комисии.

Абсолютно шокиращо депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че тепърва се пише доклад, по който да продължи гласуването на второ четене на промените в Изборния кодекс, които бяха приети снощи.

* В крайна сметка, бившият кмет на Смолян и депутат на БСП Дора Янкова предложи днешното заседание на парламента за продължаващото гледане на Изборния кодекс да бъде отложено, за да може да се напише нормален доклад и всички депутати да разполагат с него. Предложението беше гласувано два пъти, като първият път 49 депутати бяха "за", 89 бяха "против", а 31 се въздържаха. Последва прегласуване, но първо беше направена поименна проверка, която показа, че има кворум. При второто гласуване само 10 депутати бяха "за", 85 бяха "против". В крайна сметка беше решено, че днес (14 февруари) депутатите ще работят, докато не приемат всички поправки в Изборния кодекс на второ четене.

И още

Дотук в пленарна зала беше решено, че решенията в ЦИК, РИК и СИК ще се вземат с обикновено, а не квалифицирано мнозинство. Освен това беше отхвърлено окончателно предложението на ДПС за повече избирателни секции в чужбина.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес