Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Тотална щета": Тагарев разкритикува министерството на отбраната за катастрофата в "Граф Игнатиево"

16 септември 2024, 09:02 часа • 2465 прочитания

Бившият министър на отбраната в правителството "Денков-Габриел" Тодор Тагарев разкритикува сериозно министерството заради катастрофата с военния самолет в авиобаза "Граф Игнатиево", при която загинаха двамата пилоти.

Инцидентът стана около обяд в петък по време на подготовката за предвидените за събота авиационни демонстрации по случай 20 години от приемането на България в НАТО.

Според Тагарев реакцията на Министерството на отбраната не е била достатъчно компетентна след фаталната злополука. Още: Бивш военен министър на Радев опроверга спекулациите за самолетната катастрофа на "Граф Игнатиево"

"Тотална щета"

"Реакцията им беше много слаба. Тотална щета бих казал на комуникационно ниво. Още когато се видя видеото, което е било достъпно, имало е и свидетели на катастрофата, е ясно какъв е бил нейният изход в 12.30 ч. Министерството на отбрана първо пусна едно съобщение, което е некомпетентно, защото там се говори за транспортни самолети, а излиза публично чак в 16 ч., дори след министъра на вътрешните работи. Той даде пресконференция преди Министерството на отбраната и командира на ВВС", заяви Тагарев.

Според него организаторите на шоуто са планирали полети и маневриране, за което летците са нямали достатъчно подготовка.

"Надценили са пилотите според мен. Въпрос на риск е дали си е струвало да правят този маньовър на такава височина. Те трябва да бъдат перфектно подготвени. Там някъде е разковничето. Направила са го защото са искали да се покажат колко са важни, колко са добри и ценни. Въпросът е ръководството на ВВС и това на базата да прецени кое е разумно. Нямаме рационална преценка какво си струва да покажем с приемлив риск", каза Тагарев.

Черната кутия

"От разпространеното от очевидци видео, заснето в последните мигове на падналия самолет, не се вижда да е имало техническа повреда. Това обаче категорично ще се потвърди от записа на черната кутия", коментира бившият военен министър. Още: Появиха се кадри от последните секунди преди катастрофата на самолета в Граф Игнатиево

Тагарев добави, че би трябвало още днес да излезе анализът от черната кутия, защото тя е намерена запазена.

"Черната кутия и записите от командния пункт ще покажат дали пилотите не са предприели маневра с по-голям риск. Вероятно днес данните в кутията трябва да са разчетени и анализът да е готов. Стана ясно, че кутията е в сравнително добро състояние и би трябвало и тук да бъде разчетена", обясни още той.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес