Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Тя е българска": Тошко Йорданов е съгласен с министър на Мицкоски, че нямаме обща история с Македония

18 септември 2024, 14:18 часа • 3633 прочитания

Няма обща история, защото това е българска история. Те са част от българската история. Имат нещо като история от 1944 г.-1945 г., когато ги създават по коминтерновска линия, без да броим, че езикът им е диалект. Това каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов пред медиите в парламента във връзка с думите на македонски министър, че българите са мизерници и че нямаме обща история. 

Има ли място Северна Македония в ЕС?

Според него тази риторика е доказателство Македония няма място в ЕС, както е доказателство за националното предателство, което са извършили ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ с вдигането на ветото.

Припомняме, че вдигането на така нареченото вето беше повод ИТН да напусне кабинета "Петков", който впоследствие бе свален с вот на недоверие, който от партията на Слави Трифонов подкрепиха. 

Ветото обаче бе вдигнато в резултат на френското предложение, чрез което условие за започване на преговорите на Скопие с Брюксел е вписването на българите в македонската конституция. Нещо, което и до момента още не се е случило. 

"Подобен тип риторика и държава, чиито държавни ръководители си позволяват да говорят така, нямат място в ЕС и няма да влязат. Някога в бъдещето, може би, ако им дойде акъла, може да имат някакъв шанс да започнат преговори за влизане в ЕС", смята Йорданов.

Той изрази надежда българските държавните ни ръководители да се сетят, че са българи и да защитят държавата ни. Спорлед него обаче те в момента са в шизофреничната ситуация, защото преди това са вдигнали ветото. 

Посещението на Силяновска и отсъствието на македонския флаг

Тошко Йорданов коментира и напрежението, което се създаде около отсъствието на македонското знаме при неофициалната среща на Радев и Силяновска. Именно това бе причина и за привикване на българския посланик в Скопие. Македонското МВнР му поиска да му връчи протестна нота, но той отказа да я приеме. 

"Те правят проблем от нещо, което не е проблем. Посещението на тази дама е неофициално. Там няма нужда да се слагат знамена. Гражданка от Северна Македония се видяла с перзидента Радев: Супер", коментира Йорданов. ОЩЕ: БСП настоя МВнР да привика македонския посланик заради обидите на Мицкоски

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес