Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тимур Халилов: Пеевски и хората му са изключени още на 10 юли по волята на Доган

28 август 2024, 08:36 часа • 3296 прочитания

Пеевски и хората му са изключени още на 10 юли по волята на Доган. Това каза Тимур Халилов от ДПС в сутрешния блок на бТВ след като вчера Централното оперативно бюро изключи Делян Пеевски и обкръжението му от партията. 

"ДПС ще се яви на изборите, както се е явявала досега. Път към помирение няма да има. Връщане назад няма. Няма такъв път за помирение. ДПС ще реди своите листи с активното участие на почетния председател д-р Ахмед Доган и решенията на колективните органи", подчерта депутатът. ОЩЕ: ДПС освободи Делян Пеевски като председател и го изключи от партията

Накратко за кризата в ДПС

Припомняме, че кризата в ДПС започна с гласуването на проектокабинета "Желязков". Тогава 15 депутати гласуваха "против", съобразявайки се с мнението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Впоследствие 17 депутати отидоха на среща при Доган, на която Пеевски не беше поканен. След това те бяха изключени от парламентарната група, а по-късно няколко души ги последваха, което направи ДПС от втора - четвърта политическа сила и я лиши от втория проучвателен мандат. 

По-късно Доган поиска оставката на Пеевски и обкръжението му, но той отказа да я даде. Стигна се и до протести пред централата на движението срещу Пеевски. 

Пеевски е изключен още на 10 юли

"Решението за изключване на Делян Пеевски и групата около него е взето още на 10 юли, когато почетният председател на партията призова тези бивши колеги да подадат своите оставки. Във вчерашното заседание на Централното оперативно бюро, това решение беше потвърдено", каза Халилов. 

Той се позова на чл. 9а от Устава на ДПС, който според него дава правомощия на почетния председател над Централното оперативно бюро.

"Уставът на ДПС дава правомощия на почетния председател над Централното оперативно бюро, колективните органи се съобразяват с неговата воля", смята Халилов. 

Ето какво гласи "член 9а" от Устава на ДПС:

(1) Основателят и първи председател на ДПС е Почетен председател на Движение за права и свободи.

(2) Почетният председател на ДПС олицетворява и изразява непреходните ценности и стратегическите цели на партията.

(3) Почетният председател на ДПС може да свиква заседания на Централния съвет, на Централното оперативно бюро и на Централната контролна комисия.

Въпросът за кворума

"Нека всъщност да изясним тази тема с кворума. Това е една тенденциозно насаждана тема от медийните бухалки на Пеевски. Въпросът тук не е в кворума, а в това, което се случва", смята Халилов. 

Той многократно бе попитан дали заседанието на Централния съвет е имало кворум, но не отговори конкретно на този въпрос.

Според него темата не е била колко души са били на тази среща, а какво решение е взето. Той обаче разказа, че е имало колеги, които са се включили онлайн, но по думите му не са необходими 16 души за кворум.

"Никой досега не застана да попита, когато трябваше да се гласува кабинета на Росен Желязков с какъв кворум и с какво решение на колективен орган беше взето това решение", заяви Халилов. ОЩЕ: "Няма време": Димитър Ганев описа механизма, по който лагерите на Пеевски и Доган ще се явят на избори (ВИДЕО)

Очакват ли решението да бъде атакувано

Депутатът от ДПС обясни, че всяко решение на ДПС може да бъде атакувано пред Централната контролна комисия на партията, като то се разглежда в определен от устава срок. 

"Тяхна воля е дали ще го направят. Когато го направят, контролната комисия ще заседава, ще разгледа жалбата им. Не мога да предвидя как ще се действа, какво ще направят. Ние имаме ясно решение за изключване на Делян Пеевски и групата около него, която се опитва да открадне и промени политическия профил на партията", обясни Халилов. ОЩЕ: Доган подлъга Пеевски: Шах с пешката с изключването от ДПС

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес