Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Танев от ДБГ: Работим по профила на кандидата за президент

18 април 2016, 17:12 часа • 852 прочитания

За Реформаторския блок е важно да излъчи единен кандидат за президент, защото това ще е стабилна основа за широко дясно обединение и това очаква десният избирател. Работим по профила на кандидата и за силно представяне и добра кампания. Това коментира на брифинг днес в Стара Загора заместник-председателят на „Движение България на гражданите” (ДБГ) от Реформаторския блок и заместник-председател на бюджетната комисия в парламента Димитър Танев.

В отговор на въпрос за евентуален кандидат-президентски тандем АБВ-ВМРО, Танев отговори, че десният избирател не би погледнал добре на обща президентска кандидатура с Първанов.

Димитър Танев беше категоричен, че предложената от Реформаторския блок регресивната скала на субсидиране на политическите партии е по-справедлив модел от сегашния по 11 лева на спечелен глас и чрез него едновременно ще се въведе таван на партийните субсидии, ще се спази принципът партията с най-голяма подкрепа да има и най-голяма субсидия, ще се гарантира финансиране на малките партии, за да не изпадат в зависимости, като също ще се спестят около 20 % от средствата, които сега се дават от бюджета.

Той подчерта, че след първите 150 000 гласа, за които ще се поучава по 11 лева на глас, за всеки следващи 100 000 гласа субсидията ще се намалява с един лев на глас и така до 1 150 000 гласа, след които за получената подкрепа над тези гласове партиите няма да получават субсидии, съобщават от пресцентъра на ДБГ. Според Танев така ще се избегне и безконтролното увеличаване на парите им при евентуално въвеждане на задължителното гласуване. Категорично се противопоставям на закупуване на имоти или печелене от лихви върху партийните субсидии на депозит, заяви още заместник-председателят на ДБГ, като подчерта, че присъщата партийна дейност за офиси, сътрудници, пътувания, събития и международна дейност ще бъде гарантирана.

По думите на депутата реформата пряко кореспондира и с промените в изборното законодателство. РБ е за машинно гласуване в поне половината секции и за машинно преброяване на бюлетините във всички секции, за да се избегнат манипулациите на протоколите, подчерта Танев и каза, че политиците трябва да си вършат работата в убеждаване на гражданите в политиките си, а не през санкции и стимули да карат хората да гласуват.

"И вчера министър-председателят даде ясен знак, че борбата с корупцията е процес, зад който стои и ние, като част от управляващата коалиция, адмирираме политическата воля. В този смисъл, за офшорните дружества предлагаме нов закон, за да има яснота по отношение на собствеността", каза Танев. България признава над 50 офшорни зони, но само в 12 има обмен на данни, посочи заместник-председателят на бюджетната комисия, като добави, че трябва обща европейска политика против укриване на доходи, нечисти капитали и заобикаляне на облагането и този въпрос България трябва да постави на най-високо ниво.

Танев напомни, че наближава 30 април - срокът за изработване на концепция и предприемане на законови мерки за спирането на източването на НОИ през инвалидните пенсии, за което отговаря министър Калфин и ще имат разговори по тази политика.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес