Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Така ли е казал?": Служебният премиер отговори на Радев за новия посланик в Украйна (ВИДЕО)

23 юли 2024, 10:57 часа • 4167 прочитания

Няма чак толкова много желаещи за поста посланик в Украйна. Това каза служебният премиер Димитър Главчев, който отговаря на въпроси на граждани във Facebook.

Главчев коментира възраженията на президента Румен Радев по повод назначаването на Николай Ненчев за временно управляващ на посолството ни в Киев.

"Вместо да предложи кандидат за посланик на България в Украйна, Министерството на външните работи реши да назначи Николай Ненчев за нов "временно управляващ" посолството ни в Украйна. Това е необосновано понижаване на равнището на дипломатическо представителство и грубо заобикаляне на Конституцията и установения ред за определянето на ръководители на задграничните ни мисии", пише в позицията на Радев. Още: "Нямам основания": Главчев каза ще смени ли вътрешния министър (ВИДЕО)

"Така ли е казал?"

"Така ли е казал президентът, не ми се вярва", заяви Главчев в отговор на въпрос за критиките от президента.

Главчев изтъкна, че няма нарушение на Конституцията, защото за временно управляващ на посолство не се изисква указ на президента. Според него има много такива случаи в други посолства.

"Специално в Украйна не може да бъде назначен посланик, а от украинска страна искат да има временно управляващ", добави служебният премиер. По думите му продължават да се обсъждат кандидатури за постоянен посланик. Още: Румен Радев: Цел на дипломацията ни са интересите на българите зад граница (СНИМКИ)

За пореден път Главчев заяви, че нито България, нито НАТО има намерение да изпраща войници в Украйна.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес