Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тагарев: Гледам с удивление на тезата на президента, че конституцията изисква Закон за защита на отечеството

11 октомври 2024, 19:05 часа • 657 прочитания

Бившият министър на отбраната Тодор Тагарев споделя изводите в изявлението след Консултативния съвет за национална сигурност, че няма пряка опасност за България заради напрежението в Близкия изток. В предаването „Лице в лице“ по bTV той каза, че е работа на службите и няма как да се съди по публична информация за опасност от терористични актове, но рискът не е висок. З

а възможността от бежански потоци пък каза, че те са доста хипотетични, тъй като Ливан е на практика блокиран и по море, и по въздух, а в голяма част и сухопътно. „От Ливан хора се насочват към Сирия, а не към Турция. Ако има вълна, то първо е Турция, която има солидна политика, съгласувана с ЕС“, заяви Тагарев.

Още: "Тотална щета": Тагарев разкритикува министерството на отбраната за катастрофата в "Граф Игнатиево"

Той се е учудил от друг извод от КСНС – нуждата от Закон за защита на отечеството. „Гледам с удивление на тезата, изложена от президента, че конституцията го изисква, а ние нямаме такъв закон. Имаме Закон за резерва на въоръжените сили, неговата алинея 1 казва, че законът урежда подготовката на гражданите за защита на отечеството“, посочи Тагарев.

Според него трябва да има ясен анализ дали трябва да се прави нещо допълнително като закон. Сегашният, по думите му, работи, но просто няма интерес – например доброволният резерв е запълнен около 1/6 от планирания брой от 3000 души.

Още: "Изключителен удар по българската военна авиация": Тодор Тагарев призова за поемане на отговорност

„Има какво да се желае като окомплектоване на мирновременния състав на армията, броят на запасните намалява с всяка година и скоро ще свършат. Трябва да се търсят решения, не само за нуждите на армията, а и за действието на страната в кризисна обстановка. Виждате в Украйна какво става - от една страна са въоръжените сили, от друга териториална отбрана, национална гвардия, гранични войски и други. Ние към момента имаме система, наследство от старото време и тя работи доста условно“, каза Тагарев.

Според него има значение за подкрепата към Украйна кой ще спечели изборите в САЩ. Тагарев припомни, че Доналд Тръмп е казвал, че е в добри отношения с Путин и ще приключи войната за един ден.

Още: Тодор Тагарев: На срещата на върха на НАТО ще ни представлява един човек и това вероятно ще е Радев

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес