Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съветник на президента не каза какво значи и как може да се стигне до мир в Украйна

10 февруари 2023, 08:16 часа • 2826 прочитания

Все повече политици по света говорят за необходимостта да се положат усилия за мир. Така че мнението на българския президент изобщо не е толкова изолирано, колкото се представя. Друг въпрос е какво доминира в медийното пространство. Ясно е, че има риск от ескалация на военните действия в Украйна. Но е ясно, че трябва да се мисли как тази война да приключи. Това каза председател на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов. 

ОЩЕ: Зеленски обяви условията за прекратяване на войната на срещата на Г-20

Попитан какво означава мир и по кой начин може да се постигне той, Маринов каза, че и до ден днешен има окупирани територии. „Как ще си представим бъдещето е сложна тема. Трябва да се спрат военните действия“, добави той.

„Путин да се оттегли с войниците си от Украйна. Така изглежда победата от гледна точка на самата Украйна. Но в тази война участва и Русия. И тъй като нито една от двете не може да надделее, трябва да се преговаря. Българската позиция - ние не можем да предпишем изход от ситуацията, но можем да заемем позиция, че военните действия не бива да ескалират", посочи той.

ОЩЕ: Радев: България ще наложи вето при налагане на санкции върху ядреното гориво от Русия

„Преди няколко дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че НАТО не воюва, но страни от НАТО воюват с Русия. И това изказване може да е много страшно“, изтъкна съветникът на държавния глава.

"България дава знак, че войната трябва да бъде прекратена. Първо като се спрат военните действия и след това като се преговаря. Прекратяването на бойните действия означава да се спре стрелбата. А кой какво ще получи, ще се реши на преговорите. По света има различни мнения по въпроса с тази война", коментира съветникът.

Относно изпращането на оръжия за Украйна проф. Маринов каза, че Народното събрание е взело решение да се изпратят такива и към това решение има списък какво да се изпрати. „Каквото реши НС, това ще изпратим. Това решение е валидно и се изпълнява“, каза той.

ОЩЕ: Радев потвърди пред лидерите в Брюксел: България не може да приеме санкции в ядрената сфера

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес